dissabte, 24 d’octubre de 2015

Estany d'Ivars i Vila-sana


Itinerari que transcorre pel suau relleu del Pla d'Urgell, entre l'horta, la verdor dels camps i la vegetació de ribera. A més podrem gaudir de la bellesa de l'estany d'Ivars, recentment recuperat després d'haver estat dessecat a mitjan segle XX.

Temps: 1h 50min
Distància: 25'4km
Desnivell acumulat: 98m
Dificultat: Fàcil
Itinerari circular: 
Punt de partida: Estany d'Ivars - Ivars d'Urgell

Volta a l'estany a peu: 6km (1h 30min aprox.)

Descripció:

Accés al punt de partida:


Partirem de l'aparcament habilitat per accedir a l'estany d'Ivars des d'Ivars d'Urgell. Per arribar-hi seguirem les indicacions cap a l'estany des del poble d'Ivars, a la carretera LV-3344, camí de Vila-sana.
Per accedir a l'estany hi ha habilitada una altra zona d'aparcament a l'altre extrem, si arribem des de Vila-sana. Tractant-se d'un itinerari circular el podem iniciar des de qualsevol dels punts del recorregut.

Itinerari:

Des de l'aparcament prendrem la pista que baixa a l'estany i tombarem a l'esquerra seguint les indicacions del parc (itinerari principal). Durant un parell de quilòmetres es va seguint la vora de l'estany. En aquest tram trobarem torres de guaita i miradors des d'on observar les aus. Poc abans del darrer mirador (més endavant la pista queda tallada i el pas interromput per ser zona de nidificació), un desviament a l'esquerra ens porta a l'aparcament habilitat per accedir a l'estany des de Vila-sana (aquí hi ha possibilitat de lloguer de binocles). Des de l'altre extrem de l'aparcament sortim en pujada a la carretera que seguirem a l'esquerra cap a Vila-sana.

Un cop a Vila-sana cal buscar el carrer de Castellnou. Aquest carrer desemboca en una pista que cal seguir fins arribar a Castellnou (3,5km des de Vila-sana). Des de Castellnou girarem a l'esquerra (seguint l'itinerari direcció a Tàrrega) i poc després prenem una pista a la dreta senyalitzada cap a Barbens, on arribem després de creuar la carretera LV-3344 (5,2km des de Castellnou). Des de Barbens seguirem la senyalització vers el Bullidor, passarem pel costat del poliesportiu i, passat el rec, arribem a una nova pista asfaltada que seguirem a l'esquerra (2km des de Barbens). Travessem el caseriu del Bullidor i, en uns 2km més, agafem una pista a l'esquerra senyalitzada cap a Ivars. La pista ens porta cap a la carretera LV-3344 la qual seguirem a l'esquerra fins a Ivars (6,3km des de Barbens).

Des d'Ivars només ens queda seguir la senyalització cap a l'estany, on arribarem pel camí de Vila-sana (carretera).

Observacions:
  • Itinerari realitzat amb BTT el juny de l'any 2009, amb un nen de 25 mesos a la cadireta del darrera.
  • La majoria de l'itinerari transcorre per pista. Tan sols hi ha dos trams per carretera: entre l'estany i Vila-sana, i entre Ivars i l'estany.
  • Molt important: No us deixeu els binocles!!
  • L'itinerari es troba senyalitzat.
  • Portar prou aigua per tot el recorregut, casc, així com eines i material per solucionar possibles punxades.Suggeriments: 
  • L'any 2005 es va començar a reinundar l'estany d'Ivars. Actualment la superfíe de l'estany és de 126ha en un perímetre d'uns 6km, convertint-se en una de les zones humides més importants de Catalunya pel que fa a l'obsevació d'aus. A les zones d'aparcament hi ha centres d'informació on es poden llogar binocles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada