dilluns, 30 de març del 2015

Les cales del Montgrí: Cala Pedrosa i Cala Ferriol

Zona: Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter

Bonic itinerari circular que enllaça dues encisadores cales del massís del Montgrí, on encara trobarem una mica de sol·litud, tan enyorada a les nostres costes. 


Cala Ferriol

Temps: 2h 25min 
Distància: 8'24km 
Desnivell acumulat: 346m
Dificultat: Fàcil
Mapes i guies: Les Gavarres - el Montgrí - L'Ardenya (1:30000) Ed. Piolet
Itinerari circular: Sí
Punt de partida: L'Estartit


Descripció:

Accés al punt de partida:

Arribats a l'Estartit seguirem les indicacions cap al càmping Estartit.
Pugem pel carrer Pont Nou, girem a l'esquerra pel carrer de Barcelona i enfilem el primer carrer a la dreta, la Pujada Primavera, seguint els senyals cap a Cala Pedrosa i Cala Ferriol. Passem davant el càmping l'Estartit. Aviat el carrer s'enfila fort entremig d'una pineda. Arribem a una primera zona d'aparcament de vehicles i, segons l'època de l'any, trobarem aquí una barrera que regula el pas de vehicles al massís. Estacionarem aquí. 
Si anem fora de la temporada d'estiu, trobarem la barrera oberta i podrem seguir més amunt amb el vehicle, just fins a la cruïlla a la cala Pedrosa.

Itinerari:

Deixem a l'esquerra el corriol cap a la Torre Moratxa, passem la barrera i girem a la dreta seguint les indicacions cap a l'Escala, deixant el camí de la Torre Ponça que marxa recte. Seguirem en tot moment els senyals blancs i verds d'un Sender Local. La pista s'enfila fort i en acabar la pujada trobarem una nova zona d'aparcament de vehicles (15min). Arribar fins aquí en cotxe és una bona opció si trobem la barrera oberta.

La carretera segueix a l'esquerra cap a l'Escala. Nosaltres la creuem i seguim davant nostre el sender senyalitzat cap a la Cala Pedrosa. El sender pedregós davalla suaument entre el matollar. Arribem a una cruïlla (25min). Deixem a la dreta el camí cap a Cala Calella i l'Estartit pel Port del Falaguer i seguim a l'esquerra el camí que davalla fort per anar a buscar la torrentera seca que seguirem fins arribar a Cala Pedrosa (40min). Es tracta d'una bonica i estreta cala oberta entre el rocam, que convida a la contemplació.

Cala Pedrosa
Tornem uns vint metres enrera i prenem a la dreta un corriol que neix a prop de la cala i que s'enfila pel vessant nord entre el matollar. A mesura que anem guanyant alçada se'ns obre el panorama costaner i tindrem magnífiques vistes d'aquest tram de la costa, amb el Cap del Castell i la Roca Foradada aclaparant la nostra atenció. El camí arriba fins a una cruïlla senyalitzada cap a cala Ferriol a la dreta (1h).

Ara el sender rocós, més ample, davalla suaument fins a situar-se a la capçalera de la vall que condueix a cala Ferriol. Ara comencem un ràpid descens per un corriol més estret però ben marcat,fins endinsar-nos en una pineda que constitueix el preàmbul de Cala Ferriol (1h 20min).

Iniciem el retorn retrocedint fins a la cruïlla a cala Ferriol, tram que ara és de forta pujada. A la cruïlla (1h 45min) seguirem cap a Torroella i l'Escala. Poc més endavant arribem a una nova cruïlla (1h 55min). Seguirem ara a l'esquerra la pista cap a Torroella (senyals del GR-92). Còmodament arribem a una nova cruïlla (2h 5min), deixarem a la dreta el GR que marxa cap a Torroella i nosaltres seguirem a la dreta el Sender Local que desemboca a la carretera asfaltada de l'Escala.

Seguirem la carretera a l'esquerra fins a retrobar-nos a la cruïlla amb el sender a la cala Pedrosa (2h 15min). Ara davallem a la dreta pel mateix camí d'anada fins al punt d'inici de l'excursió.






Observacions:
  • Excursió realitzada el mes de juny de l'any 2014 amb un nen de set anys.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades.
  • L'itinerari es troba senyalitzat amb les franges verdes i blanques de Sender Local. També coincidim durant un tram amb el GR-92.
  • Les cales són molt pedregoses, si hi volem fer un banyet, recomanem dur calçat per caminar més còmodament sobre les roques. Ulleres i tub també seran molt útils si volem explorar la vida sobre les roques banyades pel mar.



Suggeriments:
  • Es pot fer una ruta circular més llarga i amb desnivell que des de l'Estartit enllaci les cales Ferriol, Pedrosa i Calella. Caldria combinar aquesta ressenya amb la ressenya de les cales Pedrosa i Calella, que també trobareu en aquesta web. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada