dilluns, 30 de març del 2015

Gola del Ter

Zona: Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter

Aquest itinerari ens permet gaudir d'una zona d'aiguamolls que poc a poc va sent recuperada al voltant de la desembocadura del riu Ter. Racons privilegiats que sobreviuen a la pressió urbanística i que cal preservar.

Itinerari ideal per pedalar amb els més menuts: el desnivell és inapreciable, les pistes són amples, fàcilment ciclables i amb poca circulació de vehicles, només caldrà estar atents en algun curt tram de carretera secundària.


La Gola del Ter
Temps: 1h 40min 
Distància: 17km 
Desnivell acumulat: 84m
Dificultat: Fàcil
Mapes i guies: Les Gavarres - el Montgrí - L'Ardenya (1:30000) Ed. Piolet
Itinerari circular: Sí
Punt de partida: L'Estartit


Descripció:

Iniciem l'itinerari a l'extrem sud del passeig marítim de l'Estartit, just a tocar de la zona lacustre del Ter Vell, on trobarem una zona d'aparcament.
Pedalem en direcció sud, deixant a la dreta el paratge de les llacunes del Ter Vell que contornegem. A tocar de la urbanització els Griells girem a la dreta i seguim per un vial per bicicletes que volta les llacunes.
Poc abans d'un aguait sobre la zona lacustre, prenem un camí de terra a l'esquerra senyalitzat cap a la Gola. El camí surt a un camí asfaltat que seguim a l'esquerra i més avall girem a la dreta per un vial per bicicletes. Som a tocar del càmping El Molino. Seguirem per aquest camí, sempre recte. Més endavant el camí esdevé una pista de terra.
En arribar a la Bassa del Frare Ramon, girem a la dreta i tot seguit a l'esquerra, tot contornejant la bassa. Seguim pedalant en la mateixa direcció tot deixant a l'esquerra algun camí que va cap a la platja. 
A tocar del riu trobem una cruïlla (senyalitzada). Hem de girar a l'esquerra i seguir un camí entre canyissars fins arribar a un rocam a tocar de la sorra, som al paratge de la Gola del Ter. La desembocadura a la nostra esquerra i les illes Medes davant nostre dominant l'horitzó.
Tornem a la cruïlla i seguim ara la pista que gira a la dreta cap a Torroella. De seguida trobem una bifurcació: seguim la pista a la dreta, senyalitzada com a via cicloturista, en lleugera davallada.



Pedalem ara entre camps de conreu amb el Castell de Montgrí dominant la panoràmica. La pista més endavant esdevé asfaltada. Seguim sense cap dificultat fins que, ja a tocar de Torroella, girem gairebé 360º a la dreta per començar el camí de tornada (camí rural senyalitzat cap al restaurant Molí del Mig).
Passem davant bells massos fortificats i la pista desemboca en un camí asfaltat que seguim a la dreta i tot seguit gira a l'esquerra. Tot recte, passem pel costat del càmping Les Medes i arribem de nou a una cruïlla.
Seguim la carretera uns 200m a l'esquerra i just a tocar de la llacuna del Ter Vell, girem a la dreta per seguir un vial per bicicletes que deixa la llacuna a la nostra esquerra i ens condueix de nou fins a l'aguait sobre la zona lacustre.
Només ens queda desfer el camí d'anada fins al passeig marítim de l'Estartit.

 

Observacions:

Itinerari realitzat el mes d'abril de l'any 2012 amb un nen de gairebé cinc anys que ha pedalat tot l'itinerari.
El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades.
L'itinerari es troba ben senyalitzat, amb senyals blancs i grocs del PR-C 109 i també amb els senyals de la xarxa de cicloturisme de l'Empordà (unes enganxines amb una bicicleta blanca sobre fons vermell).





Suggeriments:

Al web del consell comarcal del Baix Empordà trobareu informació sobre rutes cicloturistes a la zona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada