diumenge, 7 de juny del 2015

Pedalant entre la badia del Fangar i el Garxal

Zona: Parc Natural del Delta de l'Ebre

Llarg recorregut que transcorre entre arrossars, dunes i canyissars, tot plegat per descobrir el marge esquerre del delta de l'Ebre. 

Temps: 2h 38min
Distància: 44'8km
Desnivell: 25m
Dificultat: Fàcil
Itinerari circular: 
Punt de partida: Deltebre

Descripció:

Iniciem el recorregut a Deltebre, just davant del l'alberg Mn. Antoni Batlle.

Situats a l'entrada de l'alberg, seguim la carretera direcció Camarles durant uns 300m i ens desviem a la dreta (senyalització d'itinerari). Passem davant el cementiri i continuem per un camí de terra durant uns 500m més fins a trobar una caseta d'arrossar, blanca i amb l'era formigonada. Immediatament passada la caseta girem a l'esquerra i continuem recte, durants uns 500m més, creuem una carretera asfaltada i seguim recte per un camí asfaltat durant 1km més fins arribar a un creuament on seguim un camí asfaltat a la dreta. No trobem cap senyalització d'itinerari en aquests creuaments.

Davant nostre tenim una granja de dues plantes. Seguim recte per camí asfaltat durant 1,4km més fins a trobar un nou creuament. Davant nostre tenim una caseta blanca amb les bombes del desaigüe de Florença, creuem la carretera (d'Ampolla a la platja de la Marquesa) i continuem recte pel camí de terra que circula paral·lel al desaigüe de Florença. Al cap d'uns 2km arribarem al Port d'illa de Mar, situat a la badia del Fangar. Aquí vem poder observar una colònia de flamencs.



Girem a la dreta i seguim pedalant tot resseguint la badia, que queda a la nostra esquerra, per un camí de terra, fins arribar al desaigüe de Rompent, que creuem per un pont de formigó amb elements metàl·lics. Seguim endavant uns 500 metres més fins a trobar un camí asfaltat a la nostra dreta que seguirem, deixant la badia darrera nostre. Pedalem seguint el camí asfaltat fins arribar a la carretera de Deltebre a la platja de la Marquesa, que seguirem a la dreta durant uns 500 metres, punt on girarem a l'esquerra, al costat d'una construcció i seguim recte per un camí asfaltat. 200 metres més enllà trobem una nova cruïlla, seguim recte fins arribar a un mas amb palmeres i eucaliptus.
En aquest punt continuem recte fins anar a trobar el canal de l'esquerra de l'Ebre. Seguirem a l'esquerra per la carretera paral·lela al canal i, al segon pont sobre el canal, girarem a l'esquerra per anar a trobar el camí del Toll (no senyalitzat). Sempre per camí asfaltat, acabem trobant un indicador cap al mirador i la bassa del Canal Vell. Girem a l'esquerra i accedim al mirador per darrera d'una finca particular.



Tornem al camí i seguim el nostre itinerari a l'esquerra. En uns 800m creuem el desguàs del Penal i el camí per on circulem gira a l'esquerra i després a la dreta (deixant enrere una plantació de palmeres). Seguim recte fins a trobar un canal amb comportes on girarem a l'esquerra, direcció a la platja de la Bassa d'Arena. Passats 2,5km girem a la dreta per un camí de terra que s'endisa pel sosar del Niño Perdido. Seguim aquest camí fins arribar a la urbanització de Riumar, on girarem a l'esquerra fins anar a trobar el passeig Marítim.

Ja al passeig Marítim de Riumar, el seguim a la dreta, deixant la platja a l'esquerra. Val la pena aturar-nos una estona i fer una passejada per les passarel·les de fusta sobre les dunes. A l'altre extrem del passeig comença un camí de terra que ens portarà fins al far del Garxal, passant per un parell de miradors on podrem aturar-nos i gaudir de l'entorn. Just passat el far, un tercer mirador, el Zigurat, que consisteix en una plataforma de fusta, ens permetrà gaudir d'àmplies vistes de la desembocadura de l'Ebre, el Garxal i de tot el litoral del Delta.

En aquest mirador, girem a la dreta tot remuntant el riu Ebre a contracorrent, fins que, a l'alçada de la tanca del Càmping de l'Aube girem a la dreta per un carrer asfaltat i de seguida a l'esquerra per anar a trobar el Muntell de les Verges, la duna fixa més elevada del Delta, des d'on podrem admirar l'illa de Buda.

Seguirem endavant per la vora del riu fins arribar al port fluvial de Deltebre. L'envoltem i continuem per la ribera del riu fins arribar a les Golondrines on, a la dreta, en una zona d'aparcament, neix el carril bici que ens conduirà de nou fins a Deltebre (aquest primer tram del carril bici estava en obres quan vem fer l'itinerari i no s'hi podia circular, el vem haver d'anar a trobar uns 800m més enllà, seguint la carretera).

Aquest últim tram és el més dur del recorregut, ja que el carril circula durant uns 8 km paral·lel a la carretera de Deltebre a Riumar, també paral·lel al canal de l'Esquerra de l'Ebre, i el paisatge aquí no és tan agradable.

Seguirem paral·lels al canal fins arribar de nou a l'alberg de Deltebre on hem iniciat el recorregut.



Observacions:
  • Itinerari realitzat el mes de maig de l'any 2011.
  • Recomanem portar uns binocles per observar les aus.
  • L'itinerari es troba senyalitzat només en alguns trams, poques vegades trobes senyalitzacions a les cruïlles. És una combinació dels itineraris 2 i 3 del Parc Natural.
  • Portar prou aigua per tot el recorregut, ja que no hi ha fonts, casc, així com eines i material per solucionar possibles punxades. 
  • Podreu trobar informació sobre aquest i altres itineraris pel parc a la web de Parcs Naturals de la Generalitat de Catalunya.
Suggeriments:
  • L'itinerari es pot dividir en dos de diferents si, arribats al canal de l'Esquerre de l'Ebre, el seguim a la dreta de tornada cap a Deltebre. La platja de Riumar i el Garxal des de Deltebre, serien una altra pedalada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada