diumenge, 7 de juny del 2015

Puig Clarà

Zona: Pla de l'Estany

Bonica excursió per les rodalies de l'estany de Banyoles. L'itinerari ens apropa a les llacunes de Can Morgat, una zona humida recentment recuperada, i culmina al puig Clarà (315m), un mirador privilegiat de l'estany i el seu entorn.
Puig Clarà


Temps: 2h 
Distància: 7'14km
Desnivell acumulat: 144m
Dificultat: Fàcil
Itinerari circular: Sí
Punt de partida: Església de Santa Maria de Porqueres



Descripció:
Iniciem l'itinerari a l'església romànica (s. XII) de Santa Maria de Porqueres, en un petit turó a l'extrem SO de l'estany de Banyoles. Trobarem un rètol d'inici d'itinerari just a la base del turó que mena a l'església.

Avancem pel camí que dona la volta a l'estany (itinerari nº1), entre l'estany i la carretera. Passem la riera del Castellar i just quan el camí que dona la volta al llac gira a la dreta i deixa la carretera, nosaltres creuem la carretera i seguim un sender a l'esquerra, cap a les llacunes de Can Morgat.
Les llacunes de Can Morgat són un exemple de recuperació de zones humides, que havien estat dessecades per incrementar la superfície agrícola. Actualment s'han pogut recuperar gràcies a un projecte Life-Nature de la UE. Primer podem anar a l'esquerra fins al mirador de la llacuna d'en Margarit (5min) i després tornem al sender i passarem pel costat de la llacuna de l'Aulina, en direcció al puig.

Passades les llacunes, el camí comença a enfilar-se cap als turons. Arribem a una bifurcació i seguim el camí que puja a la dreta (en aquest tram seguirem senyals de la ruta 1 de BTT). Poc després, en una nova bifurcació, tornem a agafar el camí que s'enfila a la dreta i seguim pujant fins a una clariana. Aquí seguirem recte, deixant un sender a la dreta.

Ja arribats a la base del puig, el contornegem cap a la dreta i, al final d'un tram de fort pendent, girem a l'esquerra per seguir pujant, ara ja en el tram final, fins arribar al mirador i al puig Clarà (315m).






Després de gaudir de les vistes des del cim, retornem al camí principal i el seguim ara a l'esquerra per, ben aviat, abandonar-lo i agafar un sender que davalla fort a l'esquerra, entre matolls. Arribarem a una pista que seguirem a la dreta cap a els Tenyers.









Poc abans d'arribar a la carretera, seguim una pista a l'esquerra senyalitzada a els Tenyers, una zona humida amb vegetació d'aiguamolls i jonqueres. Tot seguit, prenem un sender que davalla a la dreta. Sortim a la carretera i la seguim recte un curt tram en direcció a Porqueres. Als pocs metres agafem un nou camí a la dreta, paral·lel a la riera dels Tenyers, que ens porta fins al punt d'inici de l'itinerari.



Observacions:
  • Itinerari realitzat el mes de desembre de l'any 2011, amb un nen de quatre anys i mig.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades.
  • L'itinerari es troba senyalitzat i correspon al nº 3 dels proposats per l'oficina de Turisme per donar a conéixer l'espai natural. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada