diumenge, 7 de juny del 2015

Travessa per la cara nord del Montsant


Llarg itinerari que ens permet descobrir el vessant nord de la serra del Montsant, tot passant per indrets singulars i espectaculars, com el toll de l'Ou, el Pont Natural i el congost de Fraguerau.


Temps: 6h 30min
Distància: 16km
Desnivell acumulat: 872m
Mapes i guies: Montsant - Muntanyes de Prades (1:30000)ICC
Dificultat: Mitjana
Mapes i guies: Ermita de Santa Magdalena, Ulldemolins 

Descripció:

Accés al punt de partida:

Des d'Ulldemolins seguirem les indicacions cap a les ermites. Prendrem una pista asfaltada i seguirem les indicacions cap a l'ermita de Santa Magdalena, al pàrquing de la qual estacionarem el vehicle.

Itinerari:

Des de l'aparcament (675m) ens enfilem per les escales cap a l'ermita. Trobem un pal indicador i prenem el sender que puja davant nostre cap al Pi de la Carabasseta. El sender s'enfila fins a la carena  de la serra (1021m) i, al costat d'un pi carabasser, trobem un pal indicador. Estem en una cruïlla de camins, seguim el sender davant nostre, direcció al toll de l'Ou. 

El sender davalla fort fins al barranc dels Pèlags on trobem un desviament a la dreta (senyalitzat) cap al toll de l'Ou. L'indret consisteix en un seguit de basses naturals a la roca, separades per salts d'aigua.

Toll de l'ou
Retornem al camí i el seguim a la dreta. Aviat girem a la dreta, deixant a l'esquerra un camí que s'enfila a la serra Major. Anem resseguint el cingle i poc a poc el camí es va emboscant i cada vegada es fa més difícil de seguir. Passem sota una balma, amb algun pas interessant i arribem a la modesta font de la Pleta. El sender davalla i després va girant al Sud, direcció a la capçalera del barranc de Vidalbar, tot buscant un pas on salvar la cinglera. Trobem un pal indicador i seguim el sender tot girant de nou cap al NO.

Baixant pel corriol ens trobem de sobte amb l'espectacular Pont Natural, amb vistes vers els Ventadors i la roca Falconera.

Pont Natural

El sender ara baixa fort, en alguns trams ens ajudem amb les mans i salvem algun tram de roca. Poc abans d'arribar al barranc de Vidalbar (cal estar atents i no creuar el barranc), cal grimpar una roca a la dreta (hi ha una fletxa vermella mig pintada a la roca). Es tracta d'un pas força atlètic i és el més complicat del recorregut. Superat això, en uns cinc minuts arrribem a una gran esplanada.

Travessem el barranc dels Pèlags i continuem paral·lels a aquest per l'altra banda. Passem pel costat de la cova Fumada i aviat trobem un pal indicador (nosaltres el vem trobar caigut i no es veia massa bé cap a on assenyalava). Seguim el sender que s'enfila a la nostra dreta, deixant momentàniament el riu a la nostra esquena. Aviat però, en un tram rocós, el sender torna a girar a l'esquerra i segueix altre cop paral·lel al riu Montsant, tot endinsant-nos al congost de Fraguerau.



El congost ens permet contemplar espectaculars formacions rocoses. El sender ara és ample i còmode i permet gaudir del paisatge. Deixem a l'esquerra la passarel·la i el desviament cap a l'ermita romànica de Sant Bartomeu. Seguim el sender fins arribar a l'indret de les Cadolles Fondes, a l'entrada del congost. Girem ara a la dreta direcció a Ulldemolins i aviat arribem a una pista. Durant la resta de l'itinerari seguirem els senyals del GR 65-5, passant primer per l'ermita de Sant Antoni i, des de l'aparcament d'aquesta, seguirem un sender a la dreta, fins arribar de nou a l'ermita de Santa Magdalena.


Observacions:
  • Itinerari realitzat el mes de maig de l'any 2011.
  • Durant l'itinerari trobem trams senyalitzats amb marques de GR i d'altres de grogues i blanques. Els senyals estan molt espaiats i no saps massa bé quan els abandones i els retrobes. Trobarem també pals indicadors, algun dels quals, a terra, no saps massa cap a on assenyala.
  • A l'ermita de Santa Magdalena hi ha la possiblitat d'acampar, disposa de serveis, lloguer de taules per fer pic-nic i un petit bar.
Suggeriments:
  • Si ens queden forces, podem seguir des del congost de Fraguerau, un sender a la dreta que s'enfila vers els Ventadors. 
  • També des del congost, un sender a l'esquerra que davalla vers una passarel·la penjada sobre el riu, ens porta en uns 20min fins a l'ermita romànica de Sant Bartomeu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada