dimecres, 1 d’abril del 2015

Els Clots de Sant Julià

Zona: Baix Empordà

Ruta circular que ens permetrà descobrir un curiós paratge: els clots de Sant Julià. Aquest indret, poc conegut però ben conservat, està constituït per unes antigues pedreres explotades abans de l'arribada dels romans per tal de construir el poblat veí d'Ullastret, d'època ibèrica. Actualment la vegetació i les parets de roca donen un toc màgic al lloc i el fan molt atractiu... A més podrem visitar els pobles medievals de Peratallada i Canapost i gaudir de la bellesa de la plana empordanesa.

Temps: 2h 15min
Desnivell acumulat: 120m
Distància: 7km
Dificultat: Fàcil
Itinerari circular: Sí
Punt de partida: Peratallada




Descripció:


Estacionarem el vehicle a l'aparcament situat a l'oest de Peratallada, al costat de la carretera de la Bisbal (a mà dreta si entrem al poble des de la Bisbal d'Empordà).

Tornem enrere fins a l'entrada de l'aparcament i prenem a l'esquerra el camí asfaltat que marxa en direcció oest, deixant el poble a la nostra esquena (pal indicador cap a Canapost i senyals del GR 92-1). Aviat el camí asfaltat gira a l'esquerra cap al restaurant el Borinot i nosaltres seguim recte per un camí de terra que ascendeix suaument fins a un petit collet.



Avancem sempre recte entre camps de conreu, seguint els senyals del GR, i deixant desviaments a banda i banda. El camí comença una suau davallada i arribem al veïnat de Canapost (30min.).

Seguim els senyals del GR que travessen el poble, deixant a la nostra esquerra l'església romànica de Sant Esteve. Sortint del poble cal girar a l'esquerra fort, tot voltant una casa i trobem un pal indicador cap als clots de Sant Julià.

El camí segueix còmodament entre camps de conreu i l'alzinar fins que, just en arribar a una petita granja abandonem el camí principal i prenem un petit sender a la dreta senyalitzat (pal indicador i senyals del GR, 50min.).

El camí desemboca a una pista que seguim a l'esquerra un curt tram, fins arribar a una cruïlla i trobar el panell informatiu dels clots de Sant Julià (1h).



Cal invertir una estona visitant el paratge, mirant de no perdre'ns pel laberíntic sender entre els murs de roca. A l'extrem NW de la pedrera hi ha les restes d'una probable església de culte cristià molt antic, confirmada amb el nom de Sant Julià. Segons la llegenda, en els clots van ser martiritzats     els primers cristians del país durant l'època romana.




Retornem al panell informatiu i seguim la pista amb els senyals del GR a l'esquerra, fins arribar a una pista asfaltada que seguim a l'esquerra (abandonem aquí els senyals del GR). Arribem a una carretera i seguim recte per aquesta. Aviat girem a la dreta tot deixant a l'esquerra el desviament a la deixalleria.

Seguint per la carretera poc transitada, passem davent els massos de Fanals i del Pou i a l'alçada del Mas Geronés prenem un camí de terra l'esquerra (pal amb mirall rodó) que avança entre camps de conreu.

Aviat comencem a divisar davant nostre el poble de Peratallada. 



El nostre camí arriba fins a una cruïlla a tocar d'un camp de conreu. La millor opció és girar a la dreta i seguir al camí que poc més enllà desemboca a la carretera que seguirem a l'esquerra fins arribar al poble de Peratallada.


Observacions:
  • Excursió realitzada el mes de maig de l'any 2012 amb un nen de quatre anys i mig.
  • La primera part de l'excursió, fins als clots de Sant Julià, es troba ben senyalitzada, a partir d'aquí, si no volem tornar pel mateix camí, caldrà anar-se orientant per camins evidents.

Suggeriments:
  • Visitar el poble medieval de Peratallada, així com el veí Palau-sator.
  • Visitar el poblat ibèric d'Ullastret.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada