dimecres, 1 d’abril del 2015

Pedalant per la Gola del Fluvià

Zona: Alt Empordà

Itinerari variat que ens permet descobrir la desembocadura del riu Fluvià i el paissatge dunar que l'envolta. La tornada per la plana i envoltats de conreus ens permetrà gaudir de la diversitat de paisatges dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.


Temps: 2h 
Distància: 20km

Desnivell acumulat: 26m
Dificultat: Mitjana
Itinerari circular: Sí
Punt de partida: Sant Pere Pescador



Descripció:

En tractar-se d'un itinerari circular, podem iniciar-lo en qualsevol punt del recorregut. Proposem iniciar-lo davant l'oficina de turisme de Sant Pere Pescador, situada a sota del pont sobre el riu Fluvià.
Seguirem l'Itinerari de Natura que neix en aquest punt. Després de creuar el rec del Molí, el sender desemboca a una ampla pista que seguirem a l'esquerra.



La pista avança paral·lela al riu fins arribar a la platja, just on el riu desemboca al mar. Al llarg del recorregut trobem un parell o tres de miradors. El primer d'ells queda just davant l'illa de Caramany. Més endavant trobem una cruïlla, seguim recte per un camí que aviat es converteix en un sender estret i segueix paral·lel al riu. La vegetació de ribera comença a donar pas a una vegetació dunar: joncars, tamarius,... Ja a la gola un altre mirador ens permet observar la riba oposada, la vegetació de les dunes... aquí la vista s'allarga des del Cap de Creus al nord fins al Montgrí al sud.

Des d'aquí el camí s'endinsa a les dunes i gira a la dreta tot resseguint la línia de platja, caldrà arrossegar la bicicleta per la sorra fins arribar a un aparcament. Aquí si girem a la dreta tornarem tot recte a retrobar la pista del riu que hem seguit a l'inici i retornar al punt de partida. Nosaltres seguirem recte, a tocar de la platja, per una pista cada cop més pedalable.




Passarem davant el càmping La Gaviota i més endavant el càmping Aquarius. Poc a poc la pista es va allunyant de la platja, contornegem el càmping Las Dunas i ens trobem en un carril bici a tocar de la carretera (però en sentit contrari!!). Aquí el carril per bicicletes està mal traçat i mal senyalitzat, alerta!!. Continuem amb precaució, voltem el càmping la Ballena Alegre i just quan la carretera inica un revolt a la dreta nosaltres seguim recte la tanca del càmping i la resseguim girant per un camí pedregós a l'esquerra. Al final d'aquest camí arribem a la platja. Tocarà arrossegar de nou la bicicleta fins a les primeres cases que albirem davant nostre. Som a les afores de Sant Martí d'Empúries.
Si seguíssim recte arribaríem al bonic passeig que uneix les poblacions de Sant Martí i l'Escala. Nosaltres però girem a la dreta per una pista de terra que desemboca a la carretera. La creuem i girem a l'esquerra i tot seguit agafem la pista de terra que comença a la nostra dreta. Aquest tram del recorregut coincideix amb el traçat de la via verda gironina Pirinexus i està molt ben senyalitzat. Aquí tornem a retrobar un traçat agradable de pedalar en un entorn molt tranquil i bonic. Avançant entre camps de conreu i arbres fruiters, amb el Canigó com a teló de fons, travessarem el nucli de Cinc Claus i, a tocar de l'Armentera, ens desviarem a la dreta direcció a Sant Pere Pescador.



La pista desemboca a la carretera i la seguim a l'esquerra. Un altre cop el carril per bicicletes està desdibuixat i avança a tocar dels cotxes, alerta amb els nens!! Travessem la urbanització Bon Relax i arribem de nou al punt de partida.



Observacions:
  • Itinerari realitzat el mes de març de l'any 2013 amb un nen de 5 anys.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades.
  • La dificultat mitjana ve donada  pel fet que en alguns trams a tocar de la platja i entre el càmping la Ballena Alegre i Sant Martí d'Empúries, la pedalada es fa costosa i caldrà arrossegar la bicicleta, sobretot els més menuts. També cal tenir en compte els dos trams de carretera (aquí el carril bici està molt desfigurat), caldrà estar alerta amb els nens!!
  • L'itinerari no està massa ben senyalitzat, només en alguns trams.

Suggeriments:
  • L'itinerari es pot escurçar girant a la dreta en arribar a l'aparcament de la platja, tot recte arribarem de nou a la pista a tocar del riu Fluvià i desfarem el camí fins a Sant Pere Pescador. Escurcem molt l'itinerari però evitem els trams més perillosos.
  • Al web Alt Empordà turisme  trobareu informació sobre rutes cicloturistes a la zona.
  • Al web Vies Verdes de Girona trobareu informació sobre rutes per les comarques gironines.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada