dimecres, 1 d’abril del 2015

Pedalant pels Aiguamolls de l'Empordà


Aquesta ruta ens permet endinsar-nos en el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, visitant la reserva integral de les Llaunes i la dels Estanys. No us descuideu els binocles!

Temps: 2h 
Distància: 24'7km
Desnivell acumulat: 52m
Dificultat: Fàcil
Itinerari circular: Sí
Punt de partida: Centre d'informació - El Cortalet


Descripció:

Accés al punt de partida:

A la carretera de Sant Pere Pescador a Castelló d'Empúries, prendrem un desviament a la dreta cap al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Estacionarem el vehicle a l'aparcament del Centre d'informació turística del Cortalet, on iniciarem l'itinerari. L'aparcament és vigilat i cap pagar una tarifa de 2€ (tarifa 2009).

Descripció de l'itinerari:

Iniciem el recorregut darrere l'edifici del centre d'informació turística on trobarem un panell informatiu. Deixarem a la dreta l'estany del Cortalet i un desviament per anar a l'observatori "Els Roncaires".


Km. 1,4: Trobem un encreuament de camins. Seguim cap a l'esquerra i poc després, a l'alçada d'unes columnes, ens unim a una pista que ve per la nostra dreta.

Km. 2,5: Ens desviem a la dreta per un camí que passa entre dues columnes i ens dirigim a l'estany d'Europa, on trobarem primer l'observatori de les "Miloques" i, més endavant, el dels "Capons". Seguirem voltant l'estany i girarem a l'esquerra passant pel costat de la depuradora que proveeix d'aigua l'estany.

Km. 4: Tombem a la dreta (atenció: no senyalitzat, suposo que per obres que s'estaven duent a terme) passant per davant de l'entrada a la depuradora i arribem a una carretera que travessem per anar a creuar a l'altra banda el pont sobre el riu Muga. Travessat aquest anem a l'esquerra passant una zona de jocs infantils. Som a Empuriabrava. 

Km. 4,4: Girem a l'esquerra i pel primer carrer a la dreta (carrer Garbí). Seguirem recte fins al final de la urbanització on, en creuar una carretera, trobarem un carril per bicicletes que seguirem. Travessarem ara la zona de la Rubina i l'estany del Tec.

Km. 7,5: A la carretera de la Rubina girem a l'esquerra i, poc més endavant, abans d'arribar a un hotel, girem a la dreta i seguim el carril per bicicletes.

Km. 8,7: Arribem a la urbanització de Santa Margarida i s'acaba el carril bici. Girem a l'esquerra per anar a buscar el rec Madral i fem un gir a la dreta de 180º que ens permet passar sota la carretera que seguirem poc més enllà direcció a Palau-saverdera.

Km. 11: Deixem la carretera per agafar una pista a l'esquerra que circula paral·lela a una canalització   d'aigua. (En algun tram d'aquesta pista vem tenir problemes, ja que havien abocat terra i grava i no estava compactada, cosa que feia difícil pedalar-hi).

Km. 13,2: Arribem a la carretera que uneix Castelló d'Empúries amb Palau-saverdera. La seguim a l'esquerra i tot seguit la deixem per agafar una pista a la dreta que ens portarà a l'estany de Vilaüt. El sender que hi mena és força estret en algun tram.

Km. 15,2: Arribem de nou a la carretera anterior i ara la seguim a la dreta durant un km aprox. Passats tres ponts girarem a l'esquerra seguint un camí que aviat gira a la dreta. Deixarem a la dreta el pontet sobre la Mugueta i el camí gira de nou a la dreta, entrant en una zona de conreus.

Km. 20,5: Arribem a un creuament. A la dreta aniríem a Castelló d'Empúries. Nosaltres seguim recte i en un nou creuament continuem recte per anar a trobar la pista que surt a la dreta just abans d'un pont de la carretera de Roses a Figureres. El camí baixa per creuar la Muga i després s'enfila a la dreta.


Km. 21,5: Arribem a la carretera i seguim a la dreta fins prendre, just al costat d'un mas, una pista de terra a l'esquerra. Entre conreus, seguirem la pista tot recte fins desembocar a la carretera que prendrem a l'esquerra fins arribar de nou al Cortalet.

Observacions:
  • Itinerari realitzat el mes de setembre de l'any 2009, amb un nen de 28 mesos a la cadireta.
  • Remarquem la coveniència d'anar proveïts d'uns binocles per observar els ocells.
  • Al Centre d'Informació distribueixen gratuïtament un mapa amb la descripció detallada de l'itinerari. A més, l'itinerari es troba senyalitzat (marques blaves).

Suggeriments:
  •  Des del Centre d'informació del Cortalet surten també itineraris per fer a peu, on no es permet la circulació de bicicletes. Cal informar-se al centre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada