diumenge, 12 d’abril del 2015

Volta a la Serra Carbonera

Zona: La Noguera

Itinerari que revolta la serra Carbonera. Des del poble de Camarasa pujarem fins al coll de Carbonera, pel vessant sud de la serra, enmig d’un paisatge típic de secà. Des del coll davallarem al bell poble d’Alòs i retornarem tot seguint el riu Segre per les gorges del congost del Mu, fins a la presa de Camarasa. Aquest darrer tram del recorregut s’inclou dins l’espai natural protegit de l’Aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa.
L’itinerari no és circular, és convenient disposar de dos cotxes: un al poble de Camarasa i l’altre a la zona de la Central de Camarasa, on finalitzarem el nostre itinerari. Entre els dos punts hi ha 3,5 km per carretera.

Temps: 3h 45min Només anada 
Distància: 18'5km 
Desnivell acumulat: 511m
Dificultat: Fàcil

Mapes i guies: Mapa Comarcal de Catalunya (1:50000) Noguera - 23
Itinerari circular: Sí
Punt de partida: Camarasa



Descripció:

Accés al punt de partida:

Iniciem el recorregut al poble de Camarasa, al carrer de Sant Jordi, carrer situat a la part alta del poble.

Itinerari:

Enfilem el carrer de Sant Jordi amb fort pendent. Al capdamunt del carrer, neix un sender ben marcat que va girant a l’esquerra i que ens ofereix boniques vistes del poble i l’entorn: la serra de Monteró a l’esquerra, la muntanya de Sant Salvador al davant i la serra del Mont-roig a la dreta.

El camí pren direcció est i desemboca en un de més ample que seguim a l’esquerra. Al capdamunt dels espadats de la serra Carbonera es distingeix l’ermita de Sant Jordi, on cada any, per Sant Jordi, el poble de Camarasa hi celebra un aplec.

Després d’una curta pujada, el camí ressegueix un camp d’ametllers i desemboca en una ampla pista que, des de Camarasa, puja a l’ermita de Sant Jordi. Trobem un pal indicador (22min).


Nosaltres creuem la pista i seguim recte en direcció a Alòs de Balaguer. Deixarem una pista a l’esquerra que va a una granja i, més endavant, una altra pista que davalla a la dreta. Nosaltres seguirem sempre recte la pista principal que, amb suaus desnivells, passa pel costat d’un parell de masos abandonats, i arriba a una altra pista, a tocar d’una caseta de recent construcció. Trobem un pal     indicador (40min).

A la dreta aniríem cap a Cubells. Nosaltres seguim a l’esquerra cap a Alòs de Balaguer, guanyant alçada còmodament. Al cap d’uns 600m, just abans d’un revolt a l’esquerra, abandonem la pista principal per seguir recte per un camí que ens servirà de drecera. Més endavant, retrobem la pista principal i la seguim a la dreta per, 500m més endavant, tornar-la a abandonar, just a l’inici d’una pineda, per prendre una segona drecera a la dreta que ens portarà fins al mateix coll de Carbonera (alt. 620m, 1h 5min), on retrobem la pista principal.

A partir d’ara seguirem la pista en contínua davallada, tot fent llaçades i apropant-nos progressivament al riu Segre, als peus de la serra del Castellar.

Ja arribats a la riba del Segre, el camí tomba a la dreta i entrem a la zona declarada Espai d’Interès Natural. A la nostra esquerra, sobre els espadats, distingim la silueta del castell d’Alòs. Seguirem la pista per la vora del riu fins que, a l’alçada d’unes edificacions es converteix en carretera asfaltada.

Arribem al Pont d’Alòs (alt. 290m, 2h 15min).

Creuem el pont i trobem a la nostra esquerra l’inici de l’itinerari que porta a la zona d’Aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa, pel congost del Mu (pal indicador i panell explicatiu), per on tornarem.
A la nostra dreta, entraríem al bell poble d’Alòs de Balaguer, on l’aigua sembla sortir del no res i davalla pels costeruts carrers del poble.

Seguim doncs la pista que planeja per la riba dreta del riu Segre, en direcció a Camarasa.

La ruta del congost del Mu segueix en bona part el traçat de l’antic camí de ferradura que, des de l’Edat Mitjana, unia els pobles d’Alòs de Balaguer i Camarasa. Quan l’any 1991 es va construir la minicentral elèctrica a la zona de Dos Rius, l’embassament de les aigües del Segre va suposar la desaparició de part d’aquest antic camí que va quedar cobert per les aigües. Finalment, es va aconseguir la seva restitució mitjançant la instal·lació de passarel·les metàl·liques penjades a la roca, a la zona de l’estret del Mu i de la resclosa, així com la restitució d’un pont penjant que creua el riu.

Al cap d’un quilòmetre, trobem la font de l’Espadella, amb taules i ombra i un antic foc. Un quilòmetre més enllà, la pista s’acaba i comença l’engorjat (2h 55min). L’indret és força espectacular i bell. Trobem un seguit de passarel·les metàl·liques penjades a la roca que ens permeten salvar els espadats de roca que cauen al riu. Després de les passarel·les, el camí es va separant del riu i es comença a enfilar. Quan finalitza la pujada, el camí va planejant i ens ofereix vistes de l’altra vessant de l’engorjat, amb la serra del Mont-roig al davant.

Comencem a davallar i aviat trobem un camí que baixa del cim de la serra i que seguirem a l’esquerra (3h 30min). Hi ha un pal indicador, a la dreta aniríem al mirador de la Penalta. El camí baixa tot fent ziga-zagues fins arribar a tocar del riu, on gira a la dreta per anar buscar el pont penjat (3h 40min).

Creuem el pont penjat i seguim a la dreta per una passarel·la metàl·lica penjada a la paret que passa per damunt de la minicentral i davalla fins a la carretera, a l’espai on es barregen les aigües del Segre i el Noguera Pallaresa, final del nostre itinerari (panell explicatiu).






Observacions:
  • Excursió realitzada el mes de juliol de l’any 2011.
  • Durant el recorregut, només trobarem fonts d’aigua al poble d’Alòs de Balaguer. Recomanem evitar els calorosos dies d’estiu per fer aquest itinerari.
  • Els temps donats a la ressenya corresponen a temps en moviment i no inclouen parades.
  • Cal deixar un cotxe al punt d’arribada, a la zona d’aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa, a prop de la minicentral, ja que així ens estalviarem haver de recórrer els feixucs 3,5km de carretera que ens separen del poble de Camarasa.
Mapes i guies:
  • Mapa comarcal de Catalunya (1:50000) Noguera -23. Institut Cartogràfic de Catalunya.
  • Caminades per la Noguera. 13 itineraris.  Autors: Francesc Antillach i Antònia Ortiz. Edicions Cossetània

Suggeriments:
  • Visitar els pobles d’Alòs de Balaguer i Camarasa.
  • Altres possibles itineraris a la zona: la pujada al mirador de Penalta i la pujada a l’ermita de Sant Jordi.
  • Al terme de Camarasa es localitzen diferents indicis de restes bèl·liques del Front del Segre, durant la Guerra Civil: trinxeres, búnquers... molts d’aquests espais han estat recentment recuperats, senyalitzats i s’han inclòs dins els Memorial Democràtic. Bibliografia recomenada: Itineraris pel front del Segre. Autors: Ma Lluïsa Huguet i Joan Ramon Segura. Pagès editors.
  • A la sortida del poble de Camarasa cap a Tremp, hi ha una pista de terra que davalla a l’esquerra i que ens porta a la riba del riu Segre, en una bonica zona de bany. Aquí trobem les restes d’un pont romànic que va ser destruït durant la guerra civil pels soldats republicans que fugien del front d’Aragó, replegant-se cap a Catalunya i fent volar els ponts principals per dificultar el pas a l’enemic. La zona, de gran bellesa natural, està molt abandonada per les administracions, principalment l’ajuntament de Camarasa i la companyia elèctrica propietària dels terrenys i cada cap de setmana és assetjada per onades de gent incívica que la destrossen amb el vist-i-plau d’aquells que ho haurien d’evitar i miren cap a una altra banda. Si hi anem, si us plau, tinguem cura de l’entorn i denunciem-ne l’abús!!
  • A Camarasa hi trobareu el centre Espai Orígens, la finalitat del qual és donar a conèixer el patrimoni natural i cultural de l'entorn. Ofereixen exposicions, visites guiades a la Roca dels Bous, tallers d'arqueologia i prehistòria...
  • No marxeu de Camarasa sense tastar les magnífiques coques de recapte del forn de pa (millor si les encomaneu per avançat!).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada