diumenge, 12 d’abril del 2015

Ruta real de Mascún

Zona: Parc Natural de la Sierra de Guara

Aquest itinerari és un dels més bonics i representatius de la Sierra de Guara. Ens permet conèixer el seu passat megalític, amb el dolmen de Losa Mora, commemorar com deuria ser la vida en aquestes contrades, en el poble ja deshabitat d'Otín, i meravellar-nos amb la bellesa de les agulles esculpides per la força de la natura en el barranc de Mascún.
El Delfín

Temps: 3h 48min
Distància: 13'3km
Desnivell acumulat: 582m
Dificultat: Fàcil
Mapes i guies: Sierra de Guara II. Escala 1:40000. Ed. Alpina
Itinerari circular: Sí
Punt de partida: Rodellar



Itinerari:

Iniciem l'itinerari a Rodellar. Des de l'aparcament situat a l'entrada del poble ens dirigim cap a aquest i, després de la zona de restaurants, trobarem a la dreta el camí que davalla cap al barranc de Mascún. 

El camí davalla, creua un torrent i s'enfila fins a un nucli de cases (barri de la Honguera). Seguim endavant i poc després trobem el desviament a l'esquerra cap al fons del barranc de Mascún. 

Remuntarem el riu, creuant-lo en un parell d'ocasions fins arribar a la font del Mascún (30min), just a sota de la formació rocosa coneguda amb el nom de "El Delfín". Aquí conflueix amb el barranc d'Andrebod, que arriba per la nostra esquerra. Creuarem de nou el riu per anar a buscar aquest barranc per on iniciarem la nostra pujada. El camí pedregós s'enfila sense pausa, tot i que després de deixar un desviament a l'esquerra aquesta es va suavitzant, ja som a la part alta de l'espadat, arribant al Dolmen de Losa Mora (1h 37min).


Dolmen Losa Mora

Després de visitar el Dolmen i de gaudir de les vistes vers els alts cims dels Pirineus que despunten al nord, seguim el nostre camí cap a Otín. Deixarem a l'esquerra el camí cap a Nasarre i prendrem a la dreta el camí cap a Otín. El sender avança còmodament, planejant entre matolls de boix, fins arribar al poble deshabitat d'Otín (2h 8min).

Ara seguirem al sud cap a Rodellar. El sender, conegut amb el nom de La Costera, davalla fort, fent llaçades, per anar a buscar el fons del barranc de Mascún. Durant la baixada gaudirem de magnífiques vistes vers les formacions rocoses derivades de l'erosió i que configuren el barranc de Mascún, com la "Ciudadela de Otín".

La Ciudadela de Otín


Ja al fons del barranc seguirem avançant aigües avall direcció a Rodellar, fins arribar a la font del Mascún, des d'on desfarem el camí d'anada fins al poble, ara ens queda una feixuga pujada (però curta).





Observacions:
  • Itinerari realitzat el mes d'abril de l'any 2015, amb tres nens d'edats entre els 7 i els 10 anys.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades, en total vam estar (5h 35min).
  • L'itinerari forma part de la xarxa de senders de la Red Natural de Aragón i es troba ben senyalitzat. Al seu web podreu trobar informació sobre aquest i altres senders a la zona.


Suggeriments:
  • Es pot allargar l'itinerari arr¡bant fins al poble de Nasarre, també deshabitat, amb una bonica església romànica. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada