dimecres, 1 d’abril del 2015

Via Verda del Tren Petit. Paisatges de l'Empordanet.

Zona: Baix Empordà

Pedalant entre Palamós i Palafrugell

Aquest itinerari combina la via verda del Tren Petit (antic tramvia que travessava aquest paisatge empordanès) amb un passeig per l’Espai d’Interès Natural Castell – Cap Roig. En algun tram pedalarem tan propers a les cales: Castell, s’Alguer, La Fosca... que serà difícil no fer una parada i bany...

Temps: 2h 15min
Distància: 25'7km
Desnivell acumulat: 228m
Dificultat: Fàcil
Itinerari circular: Sí
Punt de partida: Platja de Castell




Descripció:

Accés al punt de partida:


Per accedir a la Platja de Castell, des de Palamós prendrem la sortida 328 de l’autovia Palamós – Palafrugell, tot seguint les indicacions.
Aviat creuarem la via verda del Tren Petit i mig kilòmetre després trobarem a mà esquerra el càmping Benelux, davant del qual hi ha un petit aparcament. Podem començar aquí l’itinerari (com vem fer nosaltres), o més avall, des de l’ampli aparcament de la platja de Castell (de pagament en temporada).




Descripció de l’itinerari:


Iniciem l’itinerari davant el càmping Benelux, des d’on retrocedim per la carretera per anar a buscar la via verda del Tren Petit.
Km. 0,4: Trobem la via verda que seguirem direcció a Palafrugell.
Km. 4,3: Just a tocar de Palafrugell trobem un creuament. Ens dirigim a l’esquerra cap a Mont-Ras.
Km. 5,17: Estem a Mont-Ras i aquí finalitza un dels ramals de la via verda, retrocedim doncs fins al creuament anterior i ens dirigim ara cap a Palafrugell.
Km. 6,5: Aquí acaba la via verda, just a l’entrada de Palafrugell.
Nosaltres volem tornar ara cap a Palamós. Seguim a la dreta i aviat girem també a la dreta tot seguint els senyals de PR, per una pista asfaltada. Ara pedalem entre camps de conreu, oliveres... amb les Gavarres a la nostra dreta.
Km. 7,6: Creuem el nucli d’Ermedàs.
Km. 8: Prenem una pista de terra a la dreta, cap a Palamós.
Km. 8,5: Trobem una carretera, seguim a l’esquerra.
Km. 9: Creuament. Seguim la carretera a l’esquerra, deixant a la dreta els senyals del PR-C-105 a Mont-Ras i Fitor.
Km. 9,9: Prenem a l’esquerra una pista que s’endinsa a l’Espai d’Interès Natural Castell – Cap Roig.
Km. 10,3: Trobem un creuament, seguim a la dreta cap a Cap Roig. Poc després seguim per una pista barrada a la circulació de vehicles. Passada la barrera la pista s’enfila fort.
Km. 11,2: Arribem a una bifurcació en forma de T. A l’esquerra aniríem cap a Cap Roig. Nosaltres seguim a la dreta, cap a Castell. Ara anem de baixada.
Deixem a l’esquerra un desviament al mirador.
Km. 12,2: Després de deixar dos desviaments a la dreta arribem a un creuament. A l’esquerra està senyalitzat cap a Castell i a la dreta cap a Mas Gorgoll.
Nosaltres no vem veure la pista cap a Castell massa bona (dúiem un nen a la cadireta) i vem decidir anar a la dreta direcció a Mas Gorgoll. Poc després vem prendre un desviament a l’esquerra senyalitzat cap al càmping.
Km. 13,5: Som de nou davant el càmping Benelux. Podem finalitzar aquí el nostre itinerari o seguir cap a Palamós.
Decidim anar fins a Palamós, seguirem a l’esquerra la pista cap a La Fosca i Castell.
Km. 14,2: Seguim a la dreta cap a Palamós, deixant a l’esquerra un desviament cap a platja Castell (0,4km), en trobarem un altre poc més endavant.
Deixem a l’esquerra un desviament a la cala s’Alguer..


Km. 15: Girem a l’esquerra cap a La Fosca. En entrar a la urbanització costa seguir els senyals, hem d’anar fins a mar per trobar el passeig de La Fosca, que seguirem fins retrobar els senyals de la ruta per bicicletes. Aquests ens porten fins al carrer Josep Pla, que prendrem a l’esquerra.
Km. 16,3: Al final del carrer girem a la dreta i poc després, en una rotonda, ens dirigim al Port de Palamós.
A Palamós es perden els senyals. El nostre objectiu era anar a buscar l’inici de la via verda del Tren Petit. Per això vem travessar Palamós, passant pel carrer Major i anant a buscar l’avinguda del President Lluís Companys, la qual vem seguir fins trobar l’inici de la via verda, just passada una benzinera.
Km. 20,8: Trobem l’inici de la via verda a Palamós.
Km. 22,5: Arribem al punt on hem agafat la via verda en començar el recorregut. Podem seguir la carretera fins al càmping o bé, com vem fer nosaltres, seguir a la dreta el ramal de la via verda que porta a la platja de Castell.
Km. 24,2: Arribem a la platja de Castell.
Km. 25,7: Arribem a l’entrada del càmping Benelux, punt d’inici de l’itinerari.



Observacions:
  • L’itinerari es va realitzar el setembre de l’any 2009, amb un nen de 28 mesos a la cadireta.
  • El tram del recorregut que segueix la via verda del Tren Petit està molt ben senyalitzat, la resta del recorregut està només parcialment senyalitzat. A nosaltres ens va costar trobar l’inici de la via verda a Palamós.
  • L’horari no inclou parades a les cales per fer un banyet, ni el desviament al mirador de Cap Roig.
  • L’itinerari cal realitzar-lo en BTT, sobretot el tram que circula dins l’Espai d’Interès Natural Castell – Cap Roig.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada