diumenge, 12 d’abril del 2015

Ermita i Tossal de Sant Jordi

Zona: La Noguera

Interessant excursió per la serra Carbonera, un indret poc conegut del nostre país. L’itinerari, a banda d’oferir-nos belles vistes, ens permetrà descobrir restes bèl·liques de la Guerra Civil: trobarem trinxeres i restes de refugis utilitzats pels soldats del front del Segre establerts a la zona, tot plegat per ajudar-nos a recuperar la memòria històrica...

Ermita de Sant Jordi
Temps: 1h 30min Només anada 
Distància: 6'83km 
Desnivell acumulat: 470m
Dificultat: Fàcil
Mapes i guies: Mapa Comarcal de Catalunya (1:50000) Noguera - 23
Itinerari circular: No
Punt de partida: Camarasa






Descripció:


Iniciem l’itinerari a la part alta del poble de Camarasa, al carrer Sant Jordi. Enfilem carrer amunt  i, just en arribar a una petita pineda, s’acaba el ciment i arrenca un sender. Seguim aquest sender que puja més suau i al llarg del qual tindrem vistes vers el poble, el riu i la muntanya de Sant Salvador.

El Montsec entre ametllers
El sender desemboca en un altre, més ample, que seguirem a l’esquerra (10min), en lleugera davallada. Des d’aquí ja podem veure l’ermita de Sant Jordi sobre l’espadat de la serra Carbonera, a la nostra esquerra. Ben aviat el sender es comença a enfilar i passa a fregar de camps d’oliveres sense cuidar. Arribats a un camp d’ametllers, el sender planeja tot resseguint-lo i desemboca a la pista principal que, des del poble de Camarasa puja fins a Sant Jordi, aquí trobem un pal indicador (22min).
Seguim l’ampla pista a l’esquerra. Poc a poc, en lleugera pujada, ens anem acostant als contraforts de la serra. Quan la pista es comença a enfilar trobem un primer tram de revolts cimentats i una cruïlla amb pal indicador (35min). A la dreta assenyala cap a l’aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa. Nosaltres seguim la pista a la dreta que es va enfilant fent amples llaçades fins arribar al capdamunt de la serra.

Ara la pista planeja, som a tocar de l’ermita de Sant Jordi, que queda a la nostra esquerra. Arribem a una cruïlla (1h). A l’esquerra, tenim l’ermita de Sant Jordi, a la dreta, la pista cap al tossal de Sant Jordi.

Primer anem cap a l’ermita de Sant Jordi (675m), excel·lent mirador de la plana de Balaguer, travessada pel riu Segre.

L’ermita, refeta després de la guerra civil, disposa d’un refugi lliure adossat. Cada diada de Sant Jordi, festa major de Camarasa, l’indret acull un aplec popular, i tot el poble hi puja en colla a passar la diada (no és bona idea pujar aquest dia si es busca tranquil·litat, ja que haurem de tragar la polseguera dels tractors i tot tipus de vehicles que fan el que poden per enfilar-se per la pista). La resta de l’any però, és un indret tranquil i solitari que ofereix una bella panoràmica.

Ens dirigirem ara cap al tossal de Sant Jordi, on trobarem restes de posicions militars del Front del Segre. Tornem a la bifurcació i seguim ara la pista a la dreta, direcció nord. Entrem a l’altiplà de Sant Jordi i la pista és molt planera i còmoda. A l’esquerra deixem els corrals de Sant Jordi i tot seguit, a la     dreta, hi ha el desviament cap a les ruïnes de l’antiga ermita (1h 10min).

Tornem a la pista de nou i la seguim al nord. Poc més enllà passem a tocar d’un avenc a la nostra esquerra, el bufador de Sant Jordi, i més endavant la pista davalla una mica i fa una marcada corba a l’esquerra per enfilar-se fins a un coll.

Des del coll, un corriol poc marcat a la dreta, s’enfila fins al Tossal de Sant Jordi (729m, 1h 30min). Ja en el cim, trobem les restes d’un punt d’observació i amagatalls. Tenim just al davant la serra del Mont-roig, amb el punt de Las Alturas, on estava parapetat l’exèrcit franquista. Des del cim es domina una àmplia panoràmica, amb el pantà de Camarasa i la central just a sota nostre, aquí és on s’ajunten les aigües de la Noguera Pallaresa i el Segre, al darrere s’alça majestuós el Montsec.
La serra de Mont-roig des de les trinxeres
Davallem de nou cap al coll i ara seguim el sender davant nostre, deixant la pista de baixada a l’esquerra. Poc més enllà, trobem un seguit de trinxeres, formades per amuntegaments de pedres que es van utilitzar com a línia de defensa.

Tornem al coll i davallem per la pista fins arribar de nou a l’ermita. Tornarem a Camarasa pel mateix camí.


Observacions:
  • Itinerari realitzat el mes d’abril de l’any 2011.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades.
  • Cal portar aigua suficient per tot el recorregut ja que no trobarem cap font. Recomanem evitar els calorosos mesos d’estiu, si més no, en les hores centrals del dia.

Suggeriments:
  • A les rodalies de Camarasa es troben nombrosos indicis dels enfrontaments del front del Segre. Cal destacar el turó del Merengue, l’assalt del qual va suposar un gran vessament de sang i en commemoració dels cruents fets succeïts, al seu cim s’alça un monòlit amb una senzilla placa on diu: “Recordem-ho sempre perquè mai no torni a succeir. La lliga de Catalunya de mutilats i vídues de la Guerra Civil 1936-39 honora els combatents morts en aquest front. 3 de novembre de 1985.” 
Per accedir al tossal del Merengue, cal seguir la carretera C-147 de Balaguer a Camarasa i prendre la desviació a l’esquerra just a l’alçada del Club de Tennis Balaguer.
El cementiri de Camarasa acull les restes de la fossa comuna del Merengue.
  • A la sortida del poble de Camarasa cap a Tremp, hi ha una pista de terra que davalla a l’esquerra i que ens porta a la riba del riu Segre, en una bonica zona de bany. Aquí trobem les restes d’un pont romànic que va ser destruït durant la guerra civil pels soldats republicans que fugien del front d’Aragó, replegant-se cap a Catalunya i fent volar els ponts principals per dificultar el pas a l’enemic. La zona, de gran bellesa natural, està molt abandonada per les administracions, principalment l’ajuntament de Camarasa i la companyia elèctrica propietària dels terrenys i cada cap de setmana és assetjada per onades de gent incívica que la destrossen amb el vist-i-plau d’aquells que ho haurien d’evitar i miren cap a una altra banda. Si hi anem, si us plau, tinguem cura de l’entorn i denunciem-ne l’abús!!
  • Recomanem el llibre: “Itineraris pel front del Segre”. Guia excursionista per conèixer els escenaris de la Guerra Civil a la Plana de Lleida, de Maria Lluïsa Huguet i Joan Ramon Segura.
  • La Noguera és una comarca rica en jaciments arqueològics, aquí us en citem un parell propers al poble de Camarasa i de molt fàcil accés. A tots dos s’hi accedeix des de la carretera LV-9047 que uneix Camarasa amb Balaguer, passant per Sant Llorenç de Montgai i Gerb. La Roca dels Bous, és un jaciment neolític, es troba a l’entrada del poble de Sant Llorenç, venint des de Camarasa, l’accés està senyalitzat i cal caminar uns 10 minuts per un sender obert recentment, molt còmode i amb bones vistes sobre el pantà i les parets d’escalada. L’altre proposta és la Necròpolis de La Colomina, a Gerb, situada a tocar del cementiri de la localitat, accessible amb vehicle.
  • A Camarasa hi trobareu el centre Espai Orígens, la finalitat del qual és donar a conèixer el patrimoni natural i cultural de l'entorn. Ofereixen exposicions, visites guiades a la Roca dels Bous, tallers d'arqueologia i prehistòria...
  • No marxeu de Camarasa sense tastar les magnífiques coques de recapte del forn de pa (millor si les encomaneu per avançat!).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada