dilluns, 5 de gener del 2015

Les Agudes pels Castellets

Zona: Parc Natural del Montseny

Bonica i entretinguda grimpada que ens permet assolir el cim de les Agudes. Per arribar-hi caldrà superar els ressalts granítics dels Castellets, amb passos de grimpada més o menys exposats (II - IIIº) on caldrà assegurar els més menuts i no badar.


Temps: 2h 50min
Distància: 5'63km
Desnivell acumulat: 588m
Dificultat: Alta
Material: Arnés, cordino i material d'assegurança, sobretot si es va amb nens o amb gent poc acostumada a la grimpada.
Mapes i guies: El Montseny (1:40000) Ed. Alpina
Itinerari circular: Parcialment
Punt de partida: Aparcament de les Ferreres

Accés al punt de partida:

Des de Sant Celoni seguim la carretera BV-5114 cap a Campins i Santa Fe del Montseny. Cinc quilòmetres després de Santa Fe, passat el pK. 26, trobarem un aparcament a la dreta, l'aparcament de les Ferreres (1190m).

Itinerari:

Des de l'entrada a l'aparcament, creuem la carretera i prenem un sender que s'enfila davant nostre (senyals vermells).
El sender s'endinsa a la fageda i va guanyant alçada còmodament. Arribem a una bifurcació (15min) i els senyals vermells i una fita ens marquen cap a la dreta.  A mesura que ens apropem al pla de Lligamoltons, anem guanyant vistes vers el Matagalls, i davant nostre es comencen a perfilar els castellets que haurem de grimpar per arribar al cim.
El camí comença a vorejar la carena per la dreta i poc més endavant gira a l'esquerra i s'enfila fort per anar a buscar la carena a la base d'un esperó rocós, som als Esglaons de Castellets (45min). Arriba el moment de treure el material d'assegurança, sobretot si anem amb nens petits. A partir d'aquí seguirem la carena, de vegades per passos estrets, i alguna bretxa de curta grimpada. En tot moment seguim els senyals vermells.
Arribem a Els Llisos (1h 10min, 1545m), aquí els senyals vermells segueixen recte cap al coll de les Agudes. Nosaltres ens enfilem a l'esquerra per tartera, per anar a buscar l'esperó rocós. Ens espera el darrer Castellet i el tram més compromés de l'itinerari. Convé trobar la primera franja groga i anar seguint aquests senyals, tot i que de vegades estan desdibuixats i molt allunyats. La roca és bona i amb bones preses. Ens enfilarem per bretxes, amb passos de IIº, fins a sortir a la carena final ja a tocar del cim de les Agudes (1705m, 1h 45min).
El descens el farem seguint direcció al Turó de l'Home, fins al coll de les Agudes (1650m), a la base del cim de les Agudes. Aquí trobem un pal metàl·lic que ens senyala a l'esquerra el GR 5.2 cap a Sant Marçal.
La nostra intenció era seguir aquest GR fins a la carretera completant així un itinerari circular, però ens vem despistar i vem perdre els senyals del GR ben aviat i vem seguir unes franges vermelles que ens van conduir de nou fins a Els llisos, des d'on vem desfer el camí d'ascens, desgrimpant alguns trams sense massa dificultat. 




Observacions:
  • Excursió realitzada el mes de gener de l'any 2014 amb un nen de 6 anys.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades. El temps total de l'excursió, amb curtes parades per menjar va ser de 4h 35min.
  • Tot l'itinerari es troba senyalitzat amb fites i punts i franges vermelles, excepte en l'ascensió al darrer castellet, on les franges són de color groc.
  • Recomanem fer l'excursió amb bon temps, convé que no hi hagi gel ni neu acumulada, i evitar els dies de pluja, per prevenir relliscades.

Suggeriments:
  • L'últim tram de la cresta, el més exposat, es pot evitar si seguim les franges vermelles fins al coll de les Agudes (camí que després vem fer a la baixada). Des del coll, girem a l'esquerra i ens enfilem pel llom fins al cim de Les Agudes.
  • L'itinerari es pot fer circular si des del coll de les Agudes seguim les marques de GR que baixen cap a Sant Marçal. Nosaltres vem perdre aviat els senyals del GR i ens vem trobar seguint les franges vermelles que ens van conduir de nou a la base del darrer castellet, des d'on vem desfer el camí de pujada, amb desgrimpades curtes i fàcils, però assegurant de nou al nen. Potser els senyals del GR els vem perdre per que al tram inicial sota el coll s'hi acumulava neu que no ens va deixar veure'ls o potser és perdedor...


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada