dimarts, 6 de gener del 2015

Pic del Pam

Zona: Cerdanya - Capcir

Itinerari variat que ens porta fins a una mirador magnífic de les muntanyes i estanys del Capcir. La pujada transcorre per un bosc de pi negre, tot i que amb algun tram feixuc, l'arribada al cim ens sorprendrà per la bellesa de l'entorn. La baixada per la bonica vall de la Balmeta, amb aigua i flors abundoses, també serà un regal pels sentits.
Pic del Pam

Temps: 3h 45min
Distància: 12'4km 
Desnivell acumulat: 756m
Dificultat: Fàcil
Mapes i guies: Cerdagne - Capcir (1:50000)  Carte de Randonnées IGN
Itinerari circular: Sí
Punt de partida: Estany de Vallcera




Accés al punt de partida:

Des de l'estació d'esquí dels Angles, seguim les indicacions a l'estany de Vallsera. La carretera fins a l'estany (uns 2km) es troba en bones condicions. Trobarem una zona d'aparcament abans d'arribar a l'estany.

Itinerari:

Vista vers el Pic Peric des del Pic del Pam
Des de la zona d'aparcament ens dirigim cap a l'estany de Vallsera (1768m) i seguim la pista que envolta l'estany per la riba oest. Aviat la pista es comença a enfilar i, en un replà, deixem a l'esquerra una pista de desembosc i seguim endavant per la pista principal fins arribar al pla de la cabana de Ganyades (40', 1878m). El pic de Pam és la muntanya davant nostre.
Aquí girem a l'esquerra, en sentit oest, anant a buscar el bosc. Trobarem algun senyal desdibuixat sobre algun tronc, el corriol no és evident a l'inici. Enfilem ara entremig del bosc una feixuga pujada fins arribar a un coll esclarissat de pins (1h). Seguim la pujada evident i arribem a una cabana de pastors que no surt al mapa (1h 15', 2198m). Seguim la feixuga pujada al costat de la cabana, en la mateixa direcció que dúiem, sense canviar de vessant, amb alguna traça de corriol i per pendents herbosos. 
A mesura que ens enfilem anem guanyant vistes vers l'estany de Matamala però el panorama ens sorprèn quan arribem a un petit coll poc abans del cim (1h 35', 2385m). Ara descobrim la zona del pantà de la Bullosa, als peus del Carlit i molt proper a nosaltres el Puig Peric. Girem al nord i ens seguim enfilant fins al cim del pic de Pam (1h 45', 2470m). El Puig Peric s'alça davant nostre, majestuós i dominant la zona dels estanys de Camporrells.
La baixada la farem seguint la carena direcció a la pica del Carlit, per la serra dels Alarbs. Aviat veurem el pantà de la Bullosa i en aquella direcció, a la vall, la cabana de la Balmeta cap a on ens dirigim, seguint els pendents herbosos i trobant alguna fita aïllada. Més avall el sender es fa més evident fins arribar a la cabana de la Balmeta (2h 40', 2124m).  Davant la cabana girem a l'esquerra i iniciem el descens per la vall de la Balmeta. El sender ara està ben fressat. Arribarem a l'estany de la Balmeta (2h 45min) i el passarem per la riba dreta i seguirem aball fins a desembocar a una pista més ampla. Uns deu metres més enllà abandonem la pista per prendre un sender fitat (3h 15', 1921m) que marxa a l'esquerra (fites al seu inici). Aviat trobem una corda fixa que ens ajuda a davallar en un tram força dret i que pot facilitar la marxa en cas de pluges recents. Ja al pla, trobarem passeres per facilitar la marxa en una zona més humida. Ja sense dificultats arribem de nou a la zona de pícnic i l'aparcament de l'estany de Vallsera.



Observacions:
  •  Itinerari realitzat el mes de juliol de l'any 2014.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades. En total vam estar cinc hores fent el recorregut.
  • Podem fer una petita variació a l'itinerari si a 1'2km de l'estany de Vallsera, en un replà, agafem una pista de desemboc que surt a l'esquerra i que ens conduiria fins a la cabana de pastors, a partir de la qual enllaçaríem amb l'itinerari ressenyat.
  • L'estany de Vallsera és un espai de pesca. L'espai es troba condicionat amb serveis, taules de pícnic i bar, per la qual cosa és molt visitat per famílies, pescadors...
  • A la rodalia trobarem també una zona d'escalada esportiva.
    Refugi La Balmeta
      El Puig Peric des de La Balmeta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada