dimecres, 7 de gener del 2015

Ruta del Ferro i del Carbó

Zona: Ripollès

Itinerari que ens permet descobrir el passat industrial del Baix Ripollès. La ruta ressegueix l'antic traçat del tren que portava el carbó des de les mines d'Ogassa i que va estar en funcionament fins l'any 1980. El condicionament com a Via Verda ha permès reconvertir la ruta en un agradable circuit per bicicletes ideal per fer en família.

Temps: 2h 10min 
Distància: 27'8km 
Desnivell acumulat: 165m
Dificultat: Mitjana
Itinerari circular: No
Punt de partida: Ripoll


Accés al punt de partida:

El recorregut s'inicia al Centre d'Acollida Turística de Ripoll, a la C-26, pk 193.

Itinerari:

Iniciem la ruta a Ripoll (682m). La ruta en el seu primer tram circula paral·lela al riu Ter. La pedalada és fàcil, el traçat és asfaltat i el paisatge agradable. Circulem en tot moment flanquejats per la vegetació. El desnivell en aquest primer tram no supera l'1%, fins a Sant Joan de les Abadesses (775m, 9'5km). A l'antiga estació trobem diversos serveis i àrea de pícnic.
Seguim endavant cap Toralles. En aquest tram caldrà estar alerta ja que creuarem dos vegades la GIV-5211 (carretera a Ogassa). Ascendim suaument per la vall del Malatosca, un afluent del riu Ter. A Toralles (10'5km) arribava el carbó procedent de les mines d'Ogassa i era carregat al tren. 
A partir d'aquí el recorregut es complica. Seguim ara a l'esquerra una pista de terra, ben compactada, però que aviat s'enfila i comencem a trobar trams cimentats de forta pujada que obligaran als menuts (i no tan menuts) a baixar i arrossegar la bicicleta. No ens hem de desesperar però, el tram dur no dura més de 1km, després d'un parell de revolts, el traçat es suavitza i torna a ser planer fins arribar a Ogassa (975m, 13'8km), punt final del nostre itinerari.
La tornada la farem pel mateix camí, ara ens caldrà pedalar ben poc, ja que tot és baixada!



Observacions:
  • Itinerari realitzat el mes de juny de l'any 2014 amb un nen de set anys.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades.
  • La dificultat mitjana ve donada pels trams de forta pujada entre Toralles i Ogassa, en que el petit ciclista va haver de baixar de la bicicleta. Fins a Toralles el desnivell és mínim i la ruta no presenta cap dificultat pels joves ciclistes.
  • A l'estació de Sant Joan de les Abadesses trobarem un centre de BTT, àrea de pícnic i d'esplai pels infants, bar...
  • El recorregut es troba asfaltat fins a Toralles. Entre Toralles i Ogassa circulem per una pista de terra amb algun tram de forta pujada cimentat.













Suggeriments:
  • Ogassa és punt de pas de nombrosos itineraris de llarg recorregut. També hi ha curtes rutes circulars que permeten admirar el passat miner de la població.
  • A Sant Joan de les Abadesses s'inicia el tram d'enllaç a Olot (21km). Aquest tram de via verda no està acabat i la ruta permet enllaçar amb la via verda del Carrilet I (tram Olot - Girona).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada