dissabte, 17 de gener del 2015

Les alzines de Can Portell


Recorregut pels voltants d'Hortsavinyà. Transcorre per antics camins de bosc i pistes forestal, és còmode i sense grans desnivells, ideal per fer amb nens petits. 

Temps: 1h 
Distància: 2'45km
Desnivell acumulat: 95m
Dificultat: Fàcil
Mapes i guies: Montnegre - Corredor (1:25000) Ed. Alpina
Itinerari circular: Sí
Punt de partida: Sant Esteve d'Olzinelles


Accés al punt de partida:

Des de Tordera seguirem la carretera BV-5122 cap a Hostalric i Fogars de la Selva. Abans del pk. 1 trobarem un desviament a l'esquerra cap a Hortsavinyà. Prenem durant 11km la pista asfaltada que s'endinsa al cor del Montnegre, cal tenir present que els darrers 5km són de pista de terra que acostuma a estar en bon estat per la circulació de vehicles. A Hortsavinyà trobarem un petit aparcament pels vehicles.

Itinerari:

Iniciem l'itinerari davant del centre d'informació.

Ens dirigim cap a l'esglèsia de Sant Llop i davallem pel sender que surt a la seva dreta, a tocar d'uns murs de pedra. Aviat agafem a la dreta un camí més ample i seguim davallant fins arribar al Sot de can Pica, on trobem el Pollancre Gros. Deixem a l'esquerra les alzines centenàries (després hi passarem) i, a partir d'aquí, el camí comença a pujar, passem davant de la masia de Can Pica i desemboquem en una pista més ampla just davant del forn de calç de can Pica. Un panell informatiu ens explica el funcionament de l'antic forn, que encara es conserva senzer.
Seguim la pista a l'esquerra fins a una cruïlla de camins anomenada "el bitllador". Ara prendrem a l'esquerra el camí que davalla cap a Can Portell. Davant de la casa prenem a l'esquerra un camí de bosc que s'enfila inicialment i després davalla enmig d'un ambient ferèstec i humit fins arribar a les alzines centenàries de can Portell, al sot d'en Pica.
Només una d'elles s'observa en la seva esplendor, hi ha una segona que s'observa només una part del tronc ja que va ser partida per un llamp. Aquí també trobarem un panell informatiu.
Seguim fins a la pista principal i seguim a la dreta, passem un tram molt pendent i a la cruïlla seguim el camí a la dreta que, tot passant per davant del Roc del Gamarús (roc de pedra calcària que queda mig amagat a la nostra esquerra), ens conduirà fins a la zona de pícnic a Hortsavinyà.




Forn de calç de Can Pica
Observacions:
  • Itinerari realitzat el mes de gener de l'any 2014 amb un grup de nens entre els 2 i els 7 anys.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades.
  • L'itinerari es troba totalment senyalitzat com a sender local (indicadors metàl·lics verds), a més a més trobarem panells informatius al forn de calç i a les alzines de can Portell.
  • A Hortsavinyà trobarem una àrea de pícnic, zona de jocs infantils i una gran esplanada on fer jocs...

Suggeriments:
  • L'itinerari transcorre pel Parc del Montnegre i el Corredor, que forma part de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. A Hortsavinyà trobarem un Centre d'Informació i ens donaran informació sobre aquest i altres itineraris senyalitzats per la zona. Tel. 93 744 33 27
  • Trobareu informació sobre altres itineraris pel parc, a la web de la Diputació de Barcelona: Xarxa de Parcs Naturals

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada