dimecres, 29 de juliol del 2015

Ascensió al Gran Vignemale

Zona: Vallée de Luz / Gavarnie

Ruta que permet l'ascensió al mític cim del Gran Vignemale, també anomenat Pique Longue, que amb els seus 3298m és el cim més elevat del Pirineu francés. L'itinerari, molt alpí, és de gran bellesa i permet recórrer una de les poques glaceres que encara queden als Pirineus, en un circ on tots els cims superen els 3000m.

L'itinerari descrit consta de dues etapes, tenint com a punt de partida la Barrage d'Ossoue, a 8km de Gavarnie.

Com arribar (en cotxe): A l'entrada de Gavarnie, girarem a la dreta (aparcament de pagament) i seguirem la carretera amunt durant uns 800m. Prendrem a la dreta l'estreta carretera que s'endinsa a la vall d'Ossoue, asfaltada en els primers 4km i que després es converteix en una pista de terra per on es pot circular bé fins a 2km aproximadament de la presa, moment en que es torna força pedregosa. En total són uns 8km des de Gavarnie.

Dificultat: Mitjana. Progressió per glacera i grimpada final al cim per rampes amb terreny molt descompost. 
Material: Piolet, grampons i casc. Per la glacera es recomana anar encordats.
Mapes i guies: Vignemale. 1647 OT. 1:25000 IGN
Itinerari circular: No


Itinerari dia 1: Barrage d'Ossoue - Refugi Bayssellance
        Temps: 3h 30min
        Desnivell: 850m

Des de l'inici de l'itinerari ja podem observar la glacera d'Ossue i alguns dels cims del circ, el Gran Vignemale, treu el cap al fons.

Inici de l'itinerari
Després de creuar el torrent per un pont de fusta el sender es comença a enfilar, paral·lel al torrent, per anar a buscar la capçalera de la cascada.
Cascada del barranc d'Ossoue
 A mesura que guanyem alçada les vistes es van obrint, vers el circ de Gavarnie.

Vista vers la pres d'Ossoue

Vistes vers Marboré
Després de creuar de nou un torrent que baixa de la mateixa glacera, el sender s'enfila fort de nou. Deixarem a l'esquerra un corriol que s'enfila per anar a buscar la glacera, i més amunt un altre corriol que també hi porta (aquest és el que agafarem demà, dia de l'ascensió).
Després d'una intensa pujada arribem al refugi de Bayssellance.


Refugi de Bayssellance




Itinerari dia 2: Refugi Bayssellance - Gran Vignemale - Barrage d'Ossoue

        Temps: 3h 15min fins al cim i 3h 30min de baixada
        Desnivell: 750m de pujada i 1400m de baixada

Des del refugi cal desfer l'últim tram de camí del dia anterior fins arribar a un corriol a mà dreta (fita) que en direcció oest va a buscar l'inici de la glacera

Inici de la glacera d'Ossoue
Les primeres rampes de la glacera són fortes, cal anar seguint la traça per superar els primers contraforts i situar-nos en el circ glaciar. A partir d'aquí avancem en diagonal, passant a tocar de la sortida del corredor de Gaube i situant-nos a la base de la paret del Gran Vignemale.

Pujant per la glacera
La pujada final transcorre per un tram de roca en algun moment força descomposta, hi trobarem algunes fites, però cal anar buscant el pas més evident. És del tot recomanable l'ús de casc en aquest tram, per la caiguda de pedres. En arribar a la cresta, la seguirem a la dreta fins al cim.

Grimpant camí del cim
 En arribar a la cresta, la seguirem a la dreta fins al cim.

Vistes des del cim

Vistes des del cim
 La baixada la farem pel mateix camí.

Pitón Carré i Punta Chausenque

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada