divendres, 17 de juliol del 2015

Pic de l'Estany Forcat i Pic de Malcaràs

Zona: Arièja / Andorra

Itinerari que avança a tota cresta entre l'Arièja i Andorra. Ens permet assolir diversos cims i ens regala esplèndides vistes, destacant la Pica d'Estats i el Montcalm.


Vista vers la Pica d'Estats des del pic de Peiraguils


Temps: 3h 10min
Desnivell acumulat: 950m
Dificultat: Passos de grimpada fàcil (I+) per la cresta sud 
Itinerari circular: No
Mapes i guies: Vicdessos - Pics d'Estats et Montcalm (1:25000) IGN 
Punt de partida: Estació d'Ordino-Arcalís, a l'aparcament a tocar del telecadira de Creussants.

Itinerari:


Iniciem l'itinerari a tocar del telecadira de Creussans (2240m). Deixem a la dreta el camí cap als estanys de Tristaina i seguim a l'esquerra cap al port de Creussans. El camí s'enfila, deixem a la dreta l'estany de Creussans (30min) i arribem al port de Creussans (1h, 2621m). 

Opcionalment podem enfilar-nos a la dreta al pic de Creussans (1h 05min, 2679m), assolint així còmodament el primer cim del dia.

De nou al port de Creussans, seguim l'aresta còmodament fins a la Punta de Peiraguils (1h 25min, 2698m), just per sobre de la sortida del telecadira. Hi trobem una taula d'orientació i un mirador, la vista és excepcional. 


Pic de Peiraguils
Seguim la cresta al nord. Ara davallem cap al port de Tristaina (2636m), on deixem a la dreta el camí que davalla als estanys i remuntem fort fins arribar a l'ample pic de Costa Rodona (2h 10min, 2816m). 

Tenim el següent objectiu a tocar, davallem a un collet i remuntem per la cresta fins al pic de l'Estany Forcat (2h 25min, 2855m). 

Pic de Malcaràs a la dreta i Estany Forcat

Estany Forcat

A partir d'aquí la cresta es torna més entretinguda. Sempre pel camí més evident ens caldrà ajudar-nos amb les mans per superar alguns dels trams més difícils (passos de I+, trams aeris). Alguns obstacles caldrà esquivar-los generalment per l'esquerra. Poc a poc la cresta gira a la dreta i les dificultats van disminuint fins arribar al coll entre els dos cims (2h 55min).

Cresta entre els dos cims. El pic de Malcaràs al fons.

Superant un tram aeri de la cresta

Només ens resta enfilar-nos ja sense dificultats fins al Pic de Malcaràs (2865m, 3h 10min), excel·lent mirador de les muntanyes de l'Arièja i vers la Pica d'Estats. 

La tornada la farem pel mateix camí, opcionalment baixant als estanys de Tristaina des del port de Tristaina. La nostra opció però va ser baixar des del coll entre el pic de Malcaràs i el pic de l'estany Forcat al refugi de l'estany Forcat, on vam pernoctar. El sender senyalitzat que baixa des del coll cap a l'estany d'Ossada baixa molt dret, per pendents herbosos i pedregosos, molt descompost en algun tram i cal anar alerta. Després d'un tram de blocs arribarem a l'estany Forcat i seguirem fins arribar al refugi (4h 20min, 2445m).

A l'endemà vam tornar al punt de partida pel port de l'Arbella, després de fer el cim de l'Aspre. Alerta en la baixada des del port de l'Arbella als estanys de Tristaina ja que hi ha congestes fins ben avançada la temporada (recomanable piolet i grampons). Les congestes les vam poder evitar per terreny molt descompost, alerta!



Observacions: 
  • Itinerari realitzat el mes de juliol de l'any 2015.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades.
  • La tornada la podem fer pel mateix camí, opcionalment baixant als estanys de Tristaina des del port de Tristaina. La nostra opció però va ser baixar des del coll entre el pic de Malcaràs i el pic de l'estany Forcat al refugi de l'estany Forcat, on vam pernoctar. El sender senyalitzat que baixa des del coll cap a l'estany d'Ossada baixa molt dret, per pendents herbosos i pedregosos, molt descompost en algun tram i cal anar alerta. Després d'un tram de blocs arribarem a l'estany Forcat i seguirem fins arribar al refugi (4h 20min, 2445m)A l'endemà vam tornar al punt de partida pel port de l'Arbella, després de fer el cim de l'Aspre. Alerta en la baixada des del port de l'Arbella als estanys de Tristaina ja que hi ha congestes fins ben avançada la temporada (recomanable piolet i grampons). Les congestes les vam poder evitar per terreny molt descompost, alerta!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada