dissabte, 18 de juliol del 2015

Pic de l'Aspre

Zona: Arièja / Andorra

Pic de l'Aspre des del Port de l'Arbella


Temps: 2h 20min
Desnivell acumulat: 550m
Dificultat: Passos de grimpada fàcil per la cresta. 
Itinerari circular: No
Mapes i guies: Vicdessos - Pics d'Estats et Montcalm (1:25000) IGN 
Punt de partida: Refugi de l'Estanh Forcat






Itinerari:


Des del refugi de l'Estany Forcat (2445m) davallem a l'est per anar a buscar la presa que tanca la sortida d'aigües de l'estany (senyals GR) i avancem per terreny pedregós fins que iniciem una davallada cap a un estanyol (40min). Aquí deixem a la dreta els senyals del GR que s'enfilen cap al port de l'Arbella i ens enfilem a l'est. Arribarem a un coll des d'on davallarem cap al pla i els estanys de Petsiguer. Seguirem avançant i a la sortida d'aigües de l'estany gran, creuarem a l'altra riba (fites) per anar a buscar el contrafort que baixa del cim nord de l'Aspre, inici de la nostra pujada (1h 10min).


Incialment ens enfilem per pendents herbosos, seguint fites i traces de camí. Més amunt, el pendent s'accentua i cal ajudar-nos de les mans en algun tram de grimpada (I). En tot moment cal estar atent a les fites.
En arribar a la base del cim nord cal prendre la cresta per un pas de roca a la dreta (I+) que ens deixa en el cim (2h 06min, 2744m). 

Cim nord

Des d'aquí seguirem la cresta, tot esquivant les dificultats, normalment per la dreta, fins al cim de l'Aspre (2h 20min, 2765m).


Cresta fins al cim de l'Aspre

Cresta arribant al cim de l'Aspre

Estanys i pic de Tristaina



Observacions:

  • Itinerari realitzat el mes de juliol de l'any 2015.
  • Els temps donats a la ressenya corresponen a temps en moviment i no inclouen parades.
  • Aquest itinerari d'ascens el vam fer durant una travessa per la zona. Des del cim de l'Aspre nosaltres vam dirigir-nos cap a l'estació d'Ordino-Arcalís, on teníem aparcats els cotxes, pel port de l'Arbella (itinerari marcat al mapa). Des del cim vam desfer l'itinerari fins a les pastures de Petsiguer i ens vam enfilar de nou al coll però sense baixar de nou a l'estanyol. Des del coll vam seguir marques grogues i fites a l'esquerra que, sense perdre alçada ens van conduir fins a l'estany de Goelha, on vam retrobar el GR que ens va portar fins al port de l'Arbella (2607m, 4h 40min des del refugi i fent el cim). Des del port vam baixar fins als estanys de Tristaina i d'aquí a l'estació d'Ordino-Arcalís.
  • Alerta en la baixada des del port de l'Arbella als estanys de Tristaina ja que hi ha congestes fins ben avançada la temporada (recomanable piolet i grampons). Les congestes les vam poder evitar per terreny molt descompost, alerta!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada