diumenge, 1 de febrer del 2015

El Castellot

Zona: Berguedà

El Castellot és un petit turó amb bones vistes vers les muntanyes circumdants. La seva ascensió permet complementar la visita a l'església de Sant Quirze de Pedret, una joia del pre-romànic català.
El pont de Pedret

Temps: 1h 20min
Distància: 4'3km
Desnivell acumulat: 407m
Dificultat: Fàcil
Itinerari circular: No
Punt de partida: Pont de Pedret

Accés al punt de partida:

Si venim des de Manresa per la C-1411, haurem de prendre la sortida Berga Centre (desviament a l'esquerra) i a la rotonda (plaça Gernika) seguir les indicacions a la dreta cap a Pedret. En uns 4km per una estreta carretera arribem al pont de Pedret on hi ha una zona per estacionar el vehicle.

Itinerari:

El pont de Pedret, d'estil gòtic i documentat l'any 1286, facilitava en el seu temps les comunicacions entre la vil·la de Berga i l'església de Sant Quirze de Pedret. Està situat poc més avall de la presa de l'embassament de la Baells.

Creuat el pont seguirem un camí a l'esquerra que s'enfila amb un primer tram d'escales de ciment. Després el camí esdevé rocós, la pujada es modera i aviat veiem a la nostra dreta els murs de l'església, entre les alzines. En uns deu minuts des del pont arribem a l'església de Sant Quirze de Pedret (12min, 570m).
Sant Quirze de Pedret

Des de l'església baixem una mica per anar a buscar un camí que passa a tocar d'un camp de conreu i que marxa en direcció est. Més endavant, en un revolt pronunciat a l'esquerra deixem una pista que marxa a la dreta. Sempre per la pista principal, aquesta es va enfilant suaument. 

Deixem un sender a l'esquerra i arribem a una bifurcació (50min). Ara abandonem la pista principal per seguir a l'esquerra un altre camí també ample en el seu inici. El camí marxa recte en direcció nord i s'utilitza com a pista de desembosc.

El camí s'enfila fort i es va fent més estret a mida que s'endinsa en el bosc. Arribem a una collada (1h 5min). 

Ara girem a l'esquerra per un sender força emboscat que ens condueixen fins a unes lloses ajagudes de conglomerat per on ens enfilem i on trobem fites de còdols que anirem seguint durant la resta del recorregut. Sense perdre les fites ens enfilem a una primera cota i seguim per la carena cap al Castellot. En començar a enfilar-nos trobem les restes d'un mur de pedra ja poc abans del punt final del nostre itinerari. Des del cim gaudirem de bones vistes vers la serra d'Ensija, Berga, el pantà de La Baells, la serra de Picancel...

Vistes durant el recorregut
La tornada la farem pel mateix camí.

Observacions:
  • Excursió realitzada el mes de gener de l'any 2015 amb tres nens entre 7 i 10 anys.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades.
  • L'església es pot visitar de 11h a 14h els caps de setmana. Es poden concertar visites al telèfon: 93 402 21 71

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada