diumenge, 1 de febrer del 2015

Sant Quirze de Pedret

Zona: Berguedà

Bonic itinerari que combina la descoberta de l'església de Sant Quirze de Pedret, una obra cabdal de la nostra arquitectura preromànica, amb el recorregut per la Via Verda del Llobregat, un sender apte per realitzar a peu o amb bicicleta que circula paral·lel al riu Llobregat tot aprofitant el traçat de l'antic carrilet que antigament unia les poblacions de Manresa i La Pobla de Lillet.



Temps: 1h 30min 
Distància: 6'83km 
Desnivell acumulat: 97m
Dificultat: Fàcil
Itinerari circular: No
Punt de partida: Cal Rosal

Descripció:
Iniciem l'itinerari a Cal Rosal. Just a la rotonda situada a la sortida del poble en direcció a Berga, hi ha un descampat des del qual parteix una ampla pista de terra en direcció nord, deixant el riu Llobregat a la nostra esquerra. Aquí s'inicia la Via Verda del Llobregat.

El ferrocarril arribà al Berguedà a finals del segle XIX a partir de la inciativa dels industrials de la zona. El tren, que transportava tant mercaderies com persones, circulà paral·lel al riu en tot el trajecte i ha quedat lligat estretament a la història de la comarca, ja que va néixer juntament amb el creixement de la indústria tèxtil i minera i va morir amb la crisi d'aquesta activitat industrial.

Aviat deixarem a la nostra esquerra i a l'altra costat del riu les edificacions de la colònia industrial i passarem sota el viaducte de la C-16. Avancem còmodament per la pista, amb trams força ombrívols i tot seguint el traçat de l'antic carrilet passarem per tres túnels i, acompanyats per la remor del riu Llobregat, arribarem al pont de Pedret (5.5km).
El pont de Pedret, d'estil gòtic i documentat l'any 1286, facilitava en el seu temps les comunicacions entre la vila de Berga i l'església de Sant Quirze de Pedret. Està situat poc més avall de la presa de l'embassament de la Baells.
Creuat el pont seguirem un camí a l'esquerra que s'enfila amb un primer tram d'escales de ciment. Després el camí esdevé rocós, la pujada es modera i aviat veiem a la nostra dreta els murs de l'església, entre les alzines. En uns deu minuts des del pont arribem a l'església de Sant Quirze de Pedret (570m).


La fundació de l'església de Sant Quirze de Pedret no es pot precisar amb exactitud ja que no s'ha conservat l'acte de consagració, però les excavacions arqueològiques dutes a terme a l'església i l'entorn indiquen que molt probablement fou fundada al segle IX, coincidint amb el procés de repoblació d'aquest territori, després de la desfeta sarraïna a mans carolíngies. A mitjans del segle X es van fer obres d'ampliació de l'espai interior i posteriorment, durant diferents períodes de l'època medieval, va patir diverses transformacions.

La darrera restauració de l'església de Pedret es va produir entre el 1989 i el 1995. En el decurs de la restauració es va recuperar la topografia del terreny i els accessos medievals, per això està a la vista, cap al nord, el "pedret" que justifica el topònim del lloc i del temple. 

L'església de Sant Quirze de Pedret és un conjunt molt important no solament per la seva arquitectura. Els diferents treballs de restauració efectuats van permetre recuperar fragments importants de pintures pre-romàniques i romàniques. A l'església es conserven reproduccions de les pintures pre-romàniques. Les originals són al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

El retorn el farem per la pista cimentada que davalla fins arribar de nou al pont. Des del pont de Pedret tornarem per la Via Verda fins a Cal Rosal, tot desfent el camí d'anada.

El pont de Pedret


Observacions:
  • Excursió realitzada el mes de gener de l'any 2015 amb un grup de nens entre 7 i10 anys.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades.
  • Recomanem dur una lot o frontal per il·luminar l'interior dels túnels.
  • El recorregut es pot fer tant a peu com amb BTT. Si anem amb nens, el tram de Via Verda és un marc idoni per pedalar, alerta però amb els sotracs a l'interior dels túnels i en algun pont sense baranes per sobre del riu Llobregat. El segon tram, des del pont de Pedret fins a l'església de Sant Quirze, serà força dur per la pujada i potser caldrà arrossegar les bicicletes.
Riu Llobregat

Suggeriments:
  • La ruta per la Via Verda del Llobregat es pot connectar amb la ruta de les colònies tèxtils del Baix Llobregat PR C-144. Podeu trobar més informació sobre aquesta i altres rutes a la web del Consorci del Parc Fluvial
  • Si només volem visitar l'església de Sant Quirze de Pedret, des de Berga (plaça Gernika), surt una carretera estreta fins al pont de Pedret. Si venim des de Manresa per la C-1411, haurem de prendre la sortida Berga Centre (desviament a l'esquerra) i a la rotonda (plaça Gernika) seguir les indicacions a la dreta cap a Pedret (2km). En aquest cas, l'itinerari a peu serà només d'1,3km (anada i tornada) i es pot fer en 25min (sense incloure aturades).
  • L'església es pot visitar de 11h a 14h els caps de setmana. Es poden concertar visites al telèfon: 93 402 21 71

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada