diumenge, 8 de febrer del 2015

Puy Mary

Zona: Massís Central - Alvèrnia

El puy Mary (1783m) es troba situat al cor del massís de Cantal, el més gran volcà d'Europa. Els paisatges excepcionals que l'envolten han fet que sigui etiquetat com a Grand Site de France. Com acostuma a passar en aquests casos, el fàcil accés al cim des del coll del Pas de Peyrol el desvirtua una mica i fa que estigui molt massificat.
L'itinerari que us proposem permet assolir el cim d'una manera més elegant, tot i que anant amb nens ens permetem la llicència d'agafar un telecadira. Això però no ens priva de recórrer la cresta que condueix fins a la base del puy i gaudir de la tranquil·litat i bellesa del paisatge.




Temps: 1h 40min Només anada

Distància: 5'53km Només anada

Desnivell acumulat: 384m

Dificultat: Fàcil
Itinerari circular: No
Mapes i guies: Monts du Cantal (1:25000) IGN
Punt de partida: Telesiège de la Rombière

Descripció:

Comencem l'itinerari a la sortida del telecadira de la Rombière. Per accedir al telecadira, des de Le Lioran seguirem les indicacions cap a les pistes d'esquí.
Comencem a caminar seguint els senyals del GR 4 que s'enfilen a la dreta. Sense adonar-nos passem a tocar del coll de la Rombière i més endavant arribem al coll de Cabré (1528m, 20'). Ja podem començar a gaudir de les vistes, de moment el puy Griou amb la seva silueta acapara encara la nostra atenció. Seguim avançant, ara contornegem per la seva base el puy de Peyre-Arse i arribem a un coll, les Fours de Peyre-Arse (1632m, 50'). Ara el paisatge s'obre i davant nostre apareix altiu el Puy Mary, objectiu de la nostra excursió.
Un cartell ens avisa que a 850m haurem de superar la Brèche du Rolland, un trencall en la cresta que ens obligarà a parar atenció i a grimpar un tram d'uns 20m. Arribats al pas (1623m), el superem sense massa dificultats. Ara ja tenim la pujada al puy Mary a tocar. Un curt tram més de descens ens situa a la base del puy (1h 20').
Però encara hi hem de pujar i el tram és molt costerut, sobretot pels menuts, aquí es concentra pràcticament tot el desnivell de l'excursió. Som-m'hi i cap amunt! En uns vint minuts assolim el cimdel puy Mary, i entremig de la gentada que ens trobem tot de sobte intentem gaudir de l'entorn.
La tornada la farem pel mateix camí.





Observacions:

  • Itinerari realitzat el mes d'agost de l'any 2013 amb tres nens d'edats entre els 5 i els 8 anys.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades. Cal comptar amb unes 2h 30min només d'anada.
  • Una bona opció si tenim forces és fer tot el recorregut per la cresta, és a dir, pujant també el puy de Peyre-Arse i altres turons secundaris de la zona.

Suggeriments:

  • Si no volem agafar el telecadira, podem començar el recorregut  al coll de Font de Cère (1289m), tot seguint el GR 4.
  • La majoria de la gent que no vol caminar massa hi puja des del coll del Pas de Peyrol (1h anar i     tornar al cim, 195m de desnivell).
  • Trobareu més informació sobre l'espai al web de la Maison du Puy Mary.
  • Una opció molt interessant és pujar també al puy Griou (1690m), un cim emblemàtic de la vall. Des del mateix telecadira de la Rombière s'hi accedeix en 1h 15min anar i tornar. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada