dissabte, 21 de febrer del 2015

La Serra de Llaberia des de Marçà

Zona: Priorat

Interessant recorregut per la serra de Llaberia, amb l'al·licient de guanyar la cinglera pel pas equipat conegut amb el nom de Lo Grauet. Durant el descens descobrirem la roca foradada coneguda com el Forat de Llaberia, i acabarem l'excursió entre camps de vinyes.

Temps: 4h 45min
Distància: 4'45km
Desnivell acumulat: 805m
Itinerari circular:
Dificultat: Mitjana - Baixa
Equipament: Grau natural equipat amb cadenes

Mapes i guies: Serra de Llaberia (1:20000) 
Ed. Piolet

Punt de partida: Àrea de Lleure de la Pallissa

Descripció:

Accés al punt de partida:

Arribem a Marçà des de Falset i prenem la carretera TV-3001 cap a la Torre de Fontaubella i Mont-Roig del Camp. En un quilòmetre, la carretera creua la riera en una corba a l'esquerra i a la sortida nosaltres ens desviem a la dreta per una pista cimentada inicialment i de terra després, senyalitzada a la Pallissa. Arribem a l'àrea de lleure de la Pallissa en uns 800m. Aquí aparquem el vehicle.

Itinerari:

Des de l'aparcament, la millor opció és retornar a la carretera TV-3001 i seguir-la a la dreta. Passat el pK. 2, ens desviem per una pista cimentada a la dreta tot seguint les marques del sender local (verdes i blanques), el camí de Ricorb. Arribem a una cruïlla i seguim la pista de l'esquerra, tot creuant la riera de Marçà. Aviat la pista es converteix en un sender que es comença a enfilar pel bosc. La pujada es manté sostinguda i superem l'indret conegut com el Mal Pas (55min) i comencem a gaudir de la panoràmica vers el Montsant. 
La pujada finalitza i el sender comença a planejar. Anem seguint sempre els senyals del sender local. Arribem al Mas de Cosme (1h 10min), davant del qual es troba una taula de pedra. El sender davalla una mica, ara seguirem també marques blaves. Arribem a una cruïlla, i seguim recte les marques blaves fins arribar a una bifurcació on trobem un pal indicador. Aquí deixem el sender local i seguim les indicacions cap a El Grau (pas equipat) i Llaberia. A poc a poc el camí va girant cap al cingle, pugem per una zona de rocam descompost i, sempre seguint marques de pintura, arribem al peu del cingle.
Remuntarem el cingle per una escletxa natural equipada amb cadenes, és el pas conegut com Lo Grauet. La roca és de bona qualitat i trobarem bones preses que ens permetran superar el pas de manera força segura. Al capdamunt, al pla del Grau (689m, 2h), podrem gaudir de les vistes vers Llaberia i la propera Punta del Grau o de la Desenrocada (764m).
Ens dirigirem a la nostra dreta, a buscar el cingle de Calàs. Cal estar alerta ja que les fites inicialment ens allunyen de la cinglera. Caldrà girar a la dreta i pujar amunt feixugament (per sobre de blocs de calcari) per anar a buscar el fil de la cresta. Ara continuarem fent camí arran de cingle, sense camí evident i intentant trobar les fites.
Entre el matollar ens apareixen de sobte les restes d'una avioneta estavellada en aquest indret l'any 1994 (2h 40min). 
Seguim avançant per la cresta i ja comencem a veure davant nostre un entrant de la cresta que trenca la seva continuïtat. Les fites s'aparten una mica de la cresta i un camí fitat davalla a l'esquerra cap al poble de Llaberia. Nosaltres seguim les fites a la dreta que tornen a remuntar fins el Portell de la Punta (695m, 3h 15min). 
A partir d'aquí comença el descens per l'altra banda de la cinglera. Un primer tram rocallós ens condueix fins al Forat de Llaberia, una roca foradada molt interessant. Seguirem davallant fort per un alzinar, seguint ara ratlles de pintura groga, fins arribar a una pista, fi de la forta baixada.
Seguirem la pista a la dreta ja còmodament, s'han acabat les dificultats del dia. En una bifurcació seguim la pista que s'enfila a la dreta, deixant a l'esquerra el mas de Calàs. Més endavant les vinyes s'apoderen del paisatge. Arribem a una nova bifurcació amb un pal indicador. Seguim recte la indicació cap a Marçà. Poc més endavant, en una nova bifurcació senyalitzada, ens enfilem a l'esquerra cap a la Caseta del Guarda, seguint les indicacions cap a Marçà per la carrerada de les Taules (4h 10min).
Des de la Caseta del Guarda, en una petita esplanada a l'esquerra, retrobem els senyals verds i blancs del sender local que ens acompanyaran durant tot aquest darrer tram del recorregut. El sender ara davalla suaument i ja veiem als nostres peus el poble de Marçà. Arribem a una petita esplanada i una nova cruïlla. Girarem a la dreta tot iniciant un descens per un Grau per l'altre vessant del cingle. Arribats a la riera, seguirem una pista a la dreta, amb trams cimentats que ens conduirá de nou fins a la carretera TV-3001.

Seguim la carretera a la dreta i tot seguit la deixem per prendre a la dreta la pista cimentada que ja hem fet a l'inici de l'itinerari i que ens conduirà de nou fins a l'àrea de lleure de la Pallissa on tenim els vehicles.





Observacions:

  • Itinerari realitzat el mes de març de l'any 2012.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades.
  • El camí es troba força ben senyalitzat, tot i així cal estar atents en algunes cruïlles.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada