dilluns, 9 de febrer del 2015

Els serrats de Lord i Sòbol

Zona: Solsonès

Bonica i solitària excursió pels serrats de Lord i de Sòbol. La ruta ens ofereix magnífiques vistes vers el pantà de la Llosa de Cavall i les serres circumdants: Port del Comte, serra del Verd, serra de Bastets, serra d'Ensija, Busa, així com la Roca de Canalda i el clot de Vilamala.



Pantà de la Llosa de Cavall
Temps: 3h 30min 
Distància: 11'3km
Desnivell acumulat: 670m
Dificultat: Mitjana
Mapes i guies: Vall de Lord. Escala 1:25000. Ed. Alpina
Itinerari circular:
Punt de partida: Collet del Santuari

Descripció:

Accés al punt de partida:

Des de Sant Llorenç de Morunys, seguirem la carretera al Coll de Jou i Port del Compte. Ben aviat prendrem un desviament a l'esquerra cap a Sant Serni del Grau i el Santuari de Lord. Seguirem l'estreta carretera asfaltada fins al final, a la base de la Mola de Lord, som al Collet del Santuari (1005m).

Itinerari:

Iniciem l'excursió per la pista que davalla a l'esquerra del sender que puja al Santuari pel Grau de Lord. Aviat ens desviem a la dreta per un sender que contorneja la Mola per la seva base, conegut com la Canal dels Morts. Arribem a una cruïlla: a la dreta pujaríem a la Mola pel Grau de Baix o de Sallord, a l'esquerra baixaríem cap als plans de Sallord (ho deixem per després).
La nostra opció, totalment opcional, és pujar a la mola per una variant. A la cruïlla abans esmentada, seguim recte un petit sender que condueix a un mirador sobre el pantà de la Llosa de Cavall i les serres de Busa i Bastets. No retrocedim sino que continuem avançant pel sender i arribem a les Baumes del Verger. Ara el sender es converteix en corriol i cal estar atents a les marques grogues que anirem trobant. Continuem contornejant la Mola i cal estar atents als senyals, ja que després de contornejar un espadat a la cara sur de la Mola enfilem un grau on caldrà ajudar-se de les mans per arribar al capdamunt de la Mola (25min).
Ara tenim l'opció d'allargar el recorregut fins al Santuari o bé davallar pel Grau de Sallord fins a la cruïlla on abans ens hem desviat per pujar a la Mola. Un cop de nou a la cruïlla, continuem davallant cap als plans de Sallord. Arribem a una pista, la creuem i seguim davallant pel sender (fites). De nou a la pista, la seguim a l'esquerra fins al mas de Sallord i seguim per la pista que surt davant del mas. Més endavant deixem una pista menys fresada que puja a la dreta i seguim planejant fins als camps de Sallord. Ara la pista gira al sud, cap al mirador de la Trona, abans d'arribar però, girem a la dreta i ens endinsem al Clot de l'Infern.

Creuem la Rasa de Torroella i a l'altre costat prenem tot seguit, un corriol desfigurat (marques de pintura a l'inici i fites després) que ens estalvia un gran revolt de la pista i desemboca de nou en aquesta, a pocs metres de les restes del poble de Torroella (940m, 1h 30min). En una era per sobre de les restes, seguim a l'esquerra un sender que contorneja el Serrat de la Creu, cal estar atents a les fites, i ens condueix fins al Mal Pas. El sender constitueix una balconada sobre el clot de Vilamala. El Mal Pas és un tram obert a la roca, el trobarem equipat amb una corda fixa, tot i que no presenta cap dificultat. Passat aquest tram el sender s'enfila fins al pla de Sòbol, dominat per la serra del Port del Comte al Nord. Al pla trobem les runes del poble de Sòbol (1204m, 2h 20min).

Pla de Sòbol
Ens enfilem per la pista que s'inicia al poble, en direcció nord, fins que en el punt més alt l'abandonem per un corriol que surt a la nostra dreta. De fet el corriol s'inicia al bosquet, després d'un tram de terreny pedregós, per tant cal estar atents. Una variant seria seguir per la mateixa pista fins enllaçar amb el GR 7 que seguiríem a la dreta.

Inicialment el corriol es troba ben traçat però es va desconfigurant a mesura que avancem pel llom del serrat (senyals verds i vermells). Deixem a la dreta el desviament cap a la Balma del Fornó (visita opcional) i seguim endavant pel llom (deixem pista que davalla a l'esquerra). Poc més endavant seguim endavant les fites (una altra pista gira a l'esquerra). Cal estar molt atents en aquest tram. Finalment girem a l'esquerra (atents als senyals) i davallem per anar a creuar la Rasa de Torroella. Ja a l'altre costat, el sender és més evident i fàcil de seguir fins que desemboca al GR 7 que seguirem a la dreta. 
En aquest punt s'han acabat les dificultats. Seguim el GR que davalla fins al pas del Roc Foradat. Deixem aquest pas a la nostra esquerra, tot abandonant el senyals del GR, i davallem a la dreta fins a desembocar a la pista asfaltada, just a la sortida del túnel. Seguim l'asfalt a la dreta, passem per la font de Sant Isidre i arribem còmodament al collet del Santuari, punt d'inici de la nostra ruta.



Observacions:
  • Itinerari realitzat el mes de febrer de l'any 2014.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades. En total vem estar 5 hores.
  • La dificultat mitjana ve donada pel tram de grimpada en l'ascens a la Mola de Lord, en tractar-se d'un terreny descompost, però amb bons punts per agafar-se.
Mola de Lord

Suggeriments:
  • La pujada a la Mola de Lord és opcional, en el nostre cas va significar descobrir un nou itinerari d'ascens. Si el temps acompanya es pot allargar el recorregut fins al Santuari de Lord, abans de baixar pel grau de Sallord.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada